Vad händer med upphovsrätten när allt vi ser avbildas? Citat med min översättning:

David Levine pekar på historien om killen som förlorade sitt öga i en jaktolycka och har fått det ersatt med ett protesöga, som också fungerar som en videokamera och kan sända allt han ser. Levine undrar, när han berättar om detta, vad som händer när killen går på bio? Eller besöker en sporthändelse som har exklusiva rättigheter? Vi undrade nyligen hur länge det kommer att dröja innan människor går på sportevenemang med smartphones och tillhandahåller en alternativ sändning.

Resonemanget ovan kanske låter lite skruvat, det kan dessutom för en del tyckas vara solklart att när en kopia görs så har någon brutit mot någon annans upphovsrätt. Men tekniska framsteg slutar inte vid ögonproteser.

Jag slås nämligen av en helt oavsiktlig parallell i Jocke Jardenbergs uppmaning att alla som filmat kronprinsessans bröllop ska dela med sig av det. Detta eftersom “hela svenska folkets bröllop” ägs av SVT och det är nåt bekymmer med licensieringen.

Men om vi nu inte kan få SVT att ta sitt förnuft till fånga vill jag vädja till de tusentals kameror, mobiler och videokameror som fanns utmed Stockholms gator idag. Lägg upp dina bilder och filmer med en öppen licens, gärna CC-BY. Här kan du läsa mer om Creative Commons på svenska. Hjälp till med att skapa ett öppet och fritt kulturarv.

När alla har kameror med sig — det talades om att det vimlade av telefoner med kameror inne i Storkyrkan, t.ex. Det sms’ades och twittrades bilder på plats, folk stod runt omkring och fotograferade och filmade hela vägen. Alla dessa skulle kunna sättas ihop till en “svärm”-version av bröllopet.

Ta photosynth, där folks enskilda bilder byggs ihop i ett slags panorama man kan klicka sig igenom och som känner av och syr ihop folks foton från olika platser och händelser. Tekniken användes vid Obamas inträdesceremoni till presidentämbetet, exempelvis. Om jag fattat saken rätt är tekniken “inlåst” (trots att allmänhetens bilder användes) och inte allmänt tillgänglig. Men att den finns signalerar att det är en tidsfråga innan alternativ dyker upp — kanske rent av som fria programvaror.

Alla bilder som tas idag kan imorgon vara en del i en interaktiv digital händelse där alla detaljer finns bevarade och SVT och alla andra medier som följt bröllopet sitter med en i stort oanvändbar rättighet i 70 år eller så.

Så okej, det handlar kanske inte om en människa med protesögon som kan kopiera allt den ser. Men andra varianter av samma tema ställer likt förbaskat saker och ting på huvudet. Tycker det är lite intressant att fundera på, i alla fall.

* * *

Uppdatering: Blev tipsad i kommentarsfältet om att tv4 och sthlms stad faktiskt redan håller på att göra en photosynthpanorama av brölloppet. Du hittar mer information här. Jocke kommenterar.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,