Och om vi ska lyckas så måste vi göra det tillsammans. De känslor av förtvivlan, ångest, hopplöshet och direkt sorg som dyker upp i försöket är legitima känslor, så skäms inte för dem. Men låt dem inte äta upp dig i deprimerad ensamhet – vi finns ju trots allt fortfarande, vi medmänniskor.

Ovanstående är skrivet av Johanna Drott och jätteviktigt. Jag har själv haft väldiga problem en tid att hålla fast vid “positiviteteten”, som ändå finns i piratrörelsen. Det positiva, att trots att vi är få och i stort verkar vilja tigas ihjäl av andra, så är vi inte ensamma. Vi lär oss massor av läxor, vi som engagerar oss polititiskt. Nånstans får inte läxan bli att det inte är nån mening att vi kämpar.

Jag satte mig därför ner och försökte kamma till mig. Jag behövde inte fundera särskilt länge förrän jag hittade några saker som jag finner tröst och framför allt hopp i:

  1. Att vi genom representation i Bryssel faktiskt gjort skillnad och kan luta oss mot det när folk ifrågasätter vårt värde.
  2. Att DN kommer att ha en helsidesannons från Piratpartiet inom några veckor, trots att vi iggas i deras valkompass och trots att vi egentligen inte har några pengar.
  3. Att jag kan ladda ner en film från The Pirate Bay, även om försök att stänga ner siten sker dagligen. (Missa inte den första “made for torrent tv-serien“.)
  4. Att vad jag än behöver veta finns det alltid någon som kan svara eller hjälpa mig hitta till svaret.
  5. Att jag aldrig behöver känna mig ensam, hur liten på jorden jag än är och får dagligt stöd från fantastiska människor.
  6. Att folk letar sig hit till bloggen, läser och låter sig påverkas såväl som anser det värt besväret att berätta saker för mig.
  7. Att jag är med och hjälper ett parti som visar hela känsloregistret och är tydliga i sin uppsåt. Inget parti har nånsin varit så transparent som PP, vi är varken mer eller mindre än det vi visar.

Det är inte vi som är ute efter att minska människors makt, det är inte vi som vill censurera deras åsikter. Det är inte vi som försöker knäcka mänskligheten och införa nåt slags intellektuellt slaveri och tankekontroll. Vi försöker däremot förhindra att så sker och det ska vi vara förbannat stolta över.

Sådärja, nu känner jag mig lite bättre.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,