Det är för bedrövligt att Piratpartiet ignoreras så kompakt i media. Moment 22-resonemanget för det går inte av för hackor — eftersom vi inte ger utslag på mätarna i tillräckligt stor omfattning anses det inte behövas. Såklart, eftersom vi behöver uppmärksamhet för att ge utslag på mätarna blir det nästan humor mitt i eländet. Det har gått så långt att det lämnar utrymme för Centerpartistiska representanter att försöka bluffa sig till integritetspoäng till och med. Piratpartiet är inte tillräckligt viktiga säger hela inställningen vilket ger mig kalla kårar — för det är som att säga att problemen inte är viktiga. Om och om igen belönas de sittandes tillkortakommanden och rättssamhälle och privatliv behandlas som ett spelbräde.

skylteftertankeTack för allt, Piratbyrån. Det är svårt att tänka på PB utan att tänka på min politiska utveckling och inte minst hur sitens existens på sätt och vis hjälpt mig att acceptera mitt netizenskap. Det är både sorgligt och upplyftande — dels för vad som varit och dels för vad som har och kommer att växa fram ur alla frön som planterades där.

Jan-Olof på futuriteter har funderat lite över vad Piratpartiet är och kommit fram till följande tankeväckande lista:

  • Piratpartiet står för rättssäkerhet och individens rätt mot staten, som Moderaterna brukade göra.
  • Piratpartiet står för individens rätt mot storfinansen, som Socialdemokraterna brukade göra.
  • Piratpartiet står för fri kultur och utbildning, som Vänstern brukade göra.
  • Piratpartiet står för frihet och en transparent stat, som Folkpartiet brukade göra.
  • Piratpartiet står för en stark integritet, som Centern brukade göra.
  • Piratpartiet står för tystnadsplikt och prästers rätt att ha själavårdssamtal utan att vara avlyssnade, som Kristdemokraterna brukade göra.

Rickard Olsson remixar Gil-Scott Heron (läs hela):

You will not be able to stay online, pirate.
You will not be able to log in, turn on and press update.
You will not be able to lose yourself on chips and dip,
skip out for Jolt during commercials,
Because the revolution will not be seeded.

Aktivismen är viktigare än någonsin. Bara för att vi ignoreras (eller kallas extremister) innebär det inte att vi inte har på fötterna. Gudarna ska veta att när jag går igenom mitt RSS-flöde vill jag bara stoppa huvudet i sanden, lägga mig på soffan och skita i allt. Men det är att lämna walkover och det finns inte på kartan. Jag har liksom Mary lagt in Politometerns (snygga!) widget i högermenyn. Och slås av hur vi till största delen vänder oss till varandra, det blir oundvikligt att se (tack Martina). Om ett par veckor är det Almedalen, och där lär inga byta sidor precis heller, vilket förstärker min känsla av att vi kanske gör “fel saker”.

Vi måste nå ut i större omfattning. Vi kommer inte få nån hjälp till det, vi kan inte lita på att nån annan “gör det åt oss”. Skriv insändare och debattartiklar, gå ut och dela ut flyers, sätt upp affischer. Bjud in på piratfika, prata, prata, prata med alla du träffar. Vi kan inte konkurrera på den givna spelplan som det etablerade lagt upp så fundera gärna över hur vi bryter mot reglerna utan att bryta mot lagar. Hitta på alternativa sätt att nå många, vettja. Dra ihop ett gäng och brainstorma. Men sluta inte att prata.

Jocke Jardenberg skriver tänkvärt om Public Service i uppföljningen kring diskussionerna om sändningsrättigheterna för kronprinsessans bröllop. Han avslutar inlägget med att skriva:

En moderniserad attityd och en öppen licens säkerställer att vi både demokratiskt och ekonomiskt får största möjliga utdelning av den tv-avgift vi betalar varje månad. Om inte cheferna för våra public service-bolag fattar det här beslutet själv, så får väl våra politiker tvinga dem. Vem ska jag rösta på i höst för knuffa utvecklingen i rätt riktning?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,