Vänsterpartiet byter för en dag sitt partinamn till “Välfärdspartiet”. Piratpartiet haft sin beskärda del av diskussioner om det över huvud taget skulle heta som det heter, så kan känna igen behovet.

Det lever ganska starka föreställningar om vad ett parti handlar om. För de som engagerat sig som pirater säger namnet en sak och för andra, ptjaa, säger det andra. En av motiveringarna som motsätter sig ändring av Piratpartiets namn i dag är att det bor rätt mycket värde i ett inarbetat varumärke. Det kan man t.ex. illustrera med följande lattjolajbangrej:

googlefightppv

En google fight, som det kallas, ger vid handen att Piratpartiet är mer omtalat på internet än Vänsterpartiet. Man byter liksom inte namn helt lätt.

Vi här i piratbyn har konstaterat att välfärd verkar vara ett hett ämne. Förvåningen över ett vallöfte igår från Moderaterna som gick ut på att “inte sänka skatter” i kombination med rödgrönas uttalanden om välfärd får mig att lura på om det har använts opinionsundersökningar för att känna av tempen på svenska folkets önskemål.

Kanhända har det varit lite för många skräckhistorier om Försäkringskassans okänsliga regler? Kanske har det tröttnats på att riskera kallas för fuskare av oidentifierad individ på nån myndighet? Det bor ett litet “äntligen” där i tankarna i så fall, för jag tycker det är för bedrövligt ibland. Det blir lite av ett lyxproblem att riksdagspartierna tävlar i välfärd, får man väl lov att säga, nånstans ändå.

Det ska bli spännande att se vem som vinner fighten om att äga själva ordet välfärd framöver och därmed definitionen. Det är liksom inte helt oviktigt — välfärd kan alla erbjuda (om de vill) men det riskerar vara så att vad det innebär tolkas olika av alla som hör och använder det.

Till exempel kan jag tycka att begreppet behöver inkluderas med tillgång till kunskap. Vi som känner vår internethistoria glömmer knappast den (för internettider) gamla slogan: “Välfärden börjar vid 100 mbit.” En del vet inte ens vad det betyder.

* * *