Nu är jag hemma från Almedalen och känner mig ganska mör — kan i och för sig vara den värmebölja som beslutade sig att slå till samtidigt. Smälta intryck blir en ofrivillig ordvits här nånstans. Men det har varit fantastiskt roligt!

Den bästa sammanfattningen hittas på JMW, där Social Medieakuten gjorde en maratonsändning på 2,5 timmar där “folk får tala till punkt”, som Jocke Jardenberg uttryckte det, vilket är en väldigt skön inställning. Vill du få en känsla av Almedalen så är det den sändningen du ska se. Missa inte heller Niclas Almedalslänkar eller Makthavares lista som var lite kul.

Det är fortfarande rätt så omtumlande intryck som ska sorteras efterhand, men här ett försök till en liten sammanfattning:

H12 — vilken fantastiskt grej! Där blev det spontanmingel dagarna igenom och massor av bloggare träffades och utbytte tankar och skratt. Det var Martina Lind politometern som stod bakom tillsammans med Almega. Det är i möten med andra människor som Almedalens styrka ligger och det var en succé. De stängde lite väl abrupt och tidigt dock.

Hade en kort, men trevlig, pratstund med Staffan Danielsson som besökte ett seminarie där jag deltog i panelen. Ett av flera samtal som inspirerade till mina funderingar kring medielogik.

Alla (meta)diskussioner om sociala media. Det blev nästan lite för mycket prat och för lite verkstad. Brit Stakston uttrycker det bättre än jag i ett seminarie som Alexander Bard modererade. Där nämner hon ett gäng idéer som jag upplever skulle vara bra att ta med sig och utveckla.

toilet2-717767Vår veckolånga kamp med en temperamentsfull toalettstol som byttes ut på femte dagen. När väl toaletten fungerade slutade lampan fungera i det fönsterlösa utrymmet.

Ett annat smolk i bägaren och inte fullt lika enkelt att skoja om, var det att få internet att fungera. Telenor (bredbandsbolaget) svek fullständigt och det var en ständig frustrerande kamp vilket märkbart påverkade rapporteringen från mig. Att blogga är liksom min “grej”, som jag berättade för alla — varav säkert några ruttnade på som fick höra det lite för många gånger. ;)

Ett veckotema blev “hybris”. Jag skojade lite om det mot slutet för att defusera det en anings, men det är verkligen en egoboost av rang att få höra att mitt arbete med bloggen upplevs som viktigt. Jag blev exempelvis lyft av Martina Lind som en av flera superstjärnor i en föreläsning på TEDx (9.40 i part 1) där hon visar den politiska bloggosfären ur ett intressant perspektiv. Gun Svensson (farmor Gun) kuppade mig dessutom lite i en rolig intervju med Jocke Jardenberg och kallar mig den person med mest makt i Piratpartiet.

Det var jätteroligt att träffa den amerikanska ambassadören som var nyfiken på den svenska bloggosfären. Det sägs att han var en av de som såg till att Obama körde sina kampanjer online och därför numera är ambassadör. I USA har man kommit längre när det gäller bloggar som en resurs att luta sig mot och det märktes ganska tydligt i Almedalen att vi har en bit kvar att gå.

Ett bland veckans roligaste var Moderaternas piratkopierade kampanj, som jag såklart blev tvungen att piratkopiera i min tur. I sammanhanget är det lite intressant att fundera över varför gratiskulturen är så allmänt accepterad i Almedalen, men inte annars.

Lördagen, vår sista dag, som helt åts upp av en värd till vårt boende som jagade vissa av oss att göra om städmoment i boendet. Bland andra fick Rick Falkvinge bakläxa, ackompanjerat av våra vid det laget, hysteriska fnissanden. Att diska om glas som inte varit använda föll inte under allas logik för vad som var rimligt. Men det var för varmt, och för komiskt ändå nånstans, för att bråka.

4269_bnhoverPiratgrillminglet, vilket som mest hade 80 personer på plats och blev en jättemysig och opretentiös fredagskväll. Där fick jag för övrigt veta att Camilla Lindberg burit en Piratpartiknapp i direktsändning i tv, nån som sitter på nåt bildbevis för det?

Vi är som parti väldigt omtyckta och det blir en ganska skön omväxling mot vanliga mediala nidbilder som dyker upp varstans. Om vår karaktär och huruvida vi använder clearasil regelbundet, menar jag. Vi behöver dock lära oss mer om hur det där fungerar, hur vi kommer till bäst rätta i medier osv. Det är lite för lätt att avskriva tystnad som nån annans fel och det blir nog till att fundera lite av vad vi som parti kan göra bättre.

Som till exempel inte planera in events samtidigt som partiledartalen! ;) Det var superkul att sitta och prata om kultur i ett ganska fritt format, men det hade varit extra roligt om fler hade fått möjlighet att hitta dit.

Man lär så länge man lever och det är verkligen en attityd som är stark inom Piratpartiet. För det är nog mitt bästa intryck av veckan. Hur alla som reste dit kände “jamen det här kan ju vi göra nästa gång”. En obeskrivbar känsla av att se framåt, en positivitet och rörlighet som är vår stora styrka. Korta beslutsvägar, stort utrymme för spontanitet och en massa jäklar anamma. Att det inte syns tydligt får vi helt enkelt jobba på.

* * *