Jag utesluter inte att jag hade ställt upp att bli filmad under rätt förutsättningar. När något läggs fram som att det är hjälpsamt att få tag i en grov brottsling så tror jag de flesta är med på noterna nånstans. Men… nånting med nedanstående historia skaver obekvämt.

En kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja stod det i Aftonbladet, så polisen beslutade sig för att separera alla männen vid ankomsten och filma deras ansikten när de klev av. I Expressen används till och med det förfärliga “rent mjöl i påsen”-argumentet.

Vad händer med filmen? Kommer de personer som filmades finnas i ett register framöver? För att de hade oturen att vara med på samma färja som några brottslingar?

Ja, jag vill gärna att gärningsmännen hittas och om de befinns skyldiga, straffas. Men kommer de oskyldiga som nu registrerats kunna känna sig säkra på att deras namn och ansikten förs bort omedelbums ur registren?

Jag är inte så säker på det. Vilket gör det hela så vansinnigt obehagligt.