På onsdag, den 1 september, drar förtidsröstningen igång. För att folk ska kunna rösta på Piratpartiet så behövs valsedlar finnas på plats i vallokalerna. Varje liten hjälp du kan bidra med är värt oerhört mycket. Har du dessutom bil och kan avsätta lite tid för att ta dig an flera vallokaler vore det fantastiskt. Gå in här och anmäl dig. Det går även att anmäla sig från förstasidan.

Piratpartiet behövs i riksdagen av flera skäl, här lite skrap på ytan:

1. Människor ska inte behandlas som kriminella när de inte begår några brott. Övervakningssamhället är här och vi ser fortfarande inte röken till vettiga förhållningssätt till hur det påverkar samhället. Många tror att de är hjälpsamma som ställer sina privatliv till förfogande, men blir istället bedragna av staten som utvecklar samhället mot att belöna lögnen istället. Piratpartiet behövs som motvikt till bortglömda integritetsperspektiv och föra in proportionalitet i lagstiftningen.

2. Fildelning används som ett ursäkt för att begränsa internet. Trots att oberoende forskning gång på gång visar att det inte nödvändigtvis är skadligt för kulturarbetare, så propageras den lögnen och används för att begränsa människors rättigheter. Framtida kulturyttringar håller på att nischas in och begränsas genom detta dessutom, och plötsligt snackar vi om hur konst ska få se ut, var den ska få förekomma och vilka som ska få skapa. Piratpartiet behövs för att representera den stora andel människor som idag kriminaliserats i onödan av riksdag och regering.

3. Demokrati och rättssäkerhet behöver vårdas och utvecklas. Vi blir framfösta mot en verklighet där tanken är att vi ska bevisa oss vara oskyldiga i varje given sekund. Det är inte okej att behöva försvara sin rätt till bibehållen integritet med misstänkliggöranden om att man nog är en skummis om man inte låter sitt liv vara väl synligt för staten. Piratpartiet behövs för att påminna om att frivillighet inte är ett annat ord för tvång och för att vårda det faktum att en människa ska anses oskyldig till motsatsen bevisats.

Som sagt, bara lite skrap på ytan men oerhört viktigt. I vardagen funderar vi över vilket dagis vi ska välja, hur mycket pengar vi får över i plånboken. Viktiga frågor som har ordentligt med representation. Men för vår demokrati och vår rättssäkerhet så har vi idag inga garantier för att det prioriteras.

Jag gillar inte skrämselpropaganda, och jag önskar att jag överdrev. Men all lagstiftning vi fått de senaste åren och de lagstiftningar som är på väg talar sitt tydliga språk. Det är stora och svåra ämnen som vi som människor egentligen aldrig borde ha behövt att sätta oss in i.

Det vi vet och kan se är att den närmaste framtiden kommer att handla om är hur vi på många olika sätt får vår integritet nedmonterad. Drogtester, datalagringsdirektiv, massavlyssning, nedmontering av rättssäkerhet, meddelarskydd och så vidare.

Det är faktiskt helt bisarrt att vi å ena sidan ser en formidabel förstoppning när det gäller utvecklingsskräck vad gäller det digitala för oss vanliga dödliga, å andra sidan upplever en fullständigt ohämmad diarré av lagstiftning för att kontrollera människor in i minsta detalj med hjälp av samma verktyg.

Tystnad ses som medhåll, låt oss inte vara tysta med våra röster i valet. Hjälp alla att få möjlighet att bli hörda. Hjälp Piratpartiet.