Mattias Bjärnemalm gästbloggar hos mig idag, det är den första postningen av en rad inlägg han kommer göra runt om på olika bloggar fram till valdagen.  //emma

gastbloggare1.png

mabGÄSTBLOGGARE: Jag hade under 2009 den stora förmånen att stå på tredje plats på Piratpartiets lista i europaparlamentsvalet. Det gjorde att jag fick uppleva valrörelsen på bästa tänkbara sätt. Jag deltog i valdebatter och jag valtalade. Jag deltog i torgmöten och åkte landet runt och träffade engagerade pirater från Luleå till Malmö. Kort sagt var det en av de roligaste och mest lärorika perioderna av mitt liv. Att vi sedan kom in med god marginal, tvärt emot vad alla förståsigpåare trott, gjorde bara saken bättre. Jag tvivlar på att jag någonsin kommer att tröttna på att minnas tillbaka till de hektiska dagarna de sista två veckorna före valet. Jag var upptagen från morgon till kväll, med väldigt lite sömn däremellan. Men aldrig att jag skulle ha bytt det mot något annat.

Nu är det en ny valrörelse och en ny slutspurt. Folk både inom och utom partiet har frågat mig var jag har hållt hus, vad mitt bidrag till årets valrörelse har varit. Och ska sanningen fram har det inte varit särskilt mycket hittills. Jag deltog i en panel under Almedalsveckan, jag åkte till Arvikafestivalen och marknadsförde partiet och Ung Pirat, jag syns som hastigast i några av våra valfilmer, och jag har hunnit med att träffa åtminstone en del nya pirater runtom i landet under sommaren. Men mer än så har det inte blivit. Min blogg har tystnat och mitt deltagande i partiets livliga interna samtal har minskat till nästan inget. Det som förra året var en ständigt pågående valkampanj under hela våren har i år enbart blivit några enstaka nedslag. Samtidigt som jag sett mina partikolleger gå på högvarv med målet inställt på riksdag, kommuner och landsting.

Varför blev det då såhär? Varför har jag inte gjort mer om jag nu uppskattade förra årets valrörelse så mycket? Det är frågor som inte har något enkelt svar. Till en viss del har det berott på en trötthet efter förra årets valrörelse. Även mitt i allt det fantastiskt roliga måste man komma ihåg att det är väldigt ansträngande att gå på högvarv under så lång tid samtidigt som man måste klara av att vara trevlig och representativ när man syns bland folk. En annan bidragande orsak har varit att jag inte haft samma möjligheter att delta. Jag flyttade efter förra valet ner till Bryssel för att på ideell basis hjälpa Amelia Andersdotter att sätta sig in i det stundande jobbet som vår andra EU-parlamentariker, som kommer bli hennes så fort alla turerna kring tilläggsprotokollet till Lissabonfördraget är färdigt. Och även om lån och en del sparade pengar gjort att jag kunna göra det på heltid sedan dess har jag inte haft varken tiden eller resurserna (eller ens en egen internetuppkoppling) till att samtidigt fokusera på den svenska valrörelsen. Ett tredje skäl har varit att jag inte har tyckt att jag behövts. Vi har i år ofantligt många fler engagerade än vi hade i valrörelsen förra året. Samtidigt finns nästan all kompetens som byggdes upp under förra valrörelsen kvar i partiet. Så jag har mer eller mindre sett en valframgång som oundviklig.

Nu är det inte långt kvar till valet, och det segertåg in i riksdagen som jag tidigare såg som oundvikligt har halkat ner till att enbart vara troligt i mina uppskattningar. Samtidigt har en givmild donation från en partikollega sett till så att jag inte behöver bekymra mig för hyran den kommande månaden. På tillträdesfronten för Amelia råder fortfarande stiltje, och jag finner att jag faktiskt har ett sug efter valkampanjutskicken.

Som Brysselbo har jag ingen möjlighet att åka runt och valtala eller dela ut flyers. Men internet ser inga avstånd, och avsaknaden av uppkoppling och en aktiv blogg är inga större hinder från att delta i nätdelen av valkampanjen. Därför kommer jag från idag och fram till valet göra en gästbloggsvalkampanj runt på mina partikollegers bloggar. Jag kommer skriva om varför jag tror att Sverige är i ett akut behov av ett livkraftigt och inflytelserikt piratparti och om vad som kan göras såhär i slutspurten för att nå hela vägen fram. Inte för att jag tror att jag ensam gör någon större skillnad i slutändan. Utan för att jag vet att alla små ansträngningar mot målet för oss närmare. Och om alla ger allt vad de har nu i slutspurten kan summan av allas ansträngningar bära oss till framgång på samma sätt som det gjorde förra året. Och för att det är förbaskat roligt att vara en del av piratpartiets valrörelse!

Imorgon fortsätter mitt gästbloggande på Jakob Dexes blogg, håll utkik efter mig där!

//Mattias Bjärnemalm