De senaste veckorna har vi fått lära oss att de som leder i opinionsundersökningarna får fler röster, för att de leder i opinionsundersökningarna. Av nån anledning så upplever väljarna sig själva vara förlorare om de röstar på ett parti som inte antas bli en vinnare.

Jag vet inte hur många gånger jag stött på uttrycket att man “slösar bort sin röst” om man röstar på Piratpartiet, exempelvis. En fullständigt bisarr inställning eftersom det betyder att man som väljare är förlorare per definition — man har ju inget val då alls?

Via twitter fick jag veta att i Storbritannien är opinionsundersökningar förbjudna under sista månaden före ett val. Jag kan inte hitta nån information om detta, men hittade att Kanada har en regel om att inte tillåta undersökningar tre dagar före valdagen.

Om man förbjuder opinionsundersökningarna, säg, två veckor före valdag skulle större ansvar läggas på politikerna, inbillar jag mig. Kanske skulle vi på det viset kunna bryta opinionsmätningarnas makt över valet.

Jag skulle jättegärna vilja få till en diskussion kring detta — jag blir alltmer frustrerad när jag läser den smått uppfostrande tonen i publiceringarna av opinionsundersökningarna. Det underliggande av att inte “slösa bort sin röst” som faktiskt är ganska förskräckligt att fundera över. Slösar bort sin röst gör man den dag man röstar på annat än det man är intresserad av själv egentligen.

Ett val ska inte vara likvärdigt med att plocka vinnare på Unibet.