Idag kommer en tvärpolitisk manifestation mot datalagringsdirektivet genomföras i Uppsala. Har du möjlighet att ta dig dit, så gör det vettja!

Imorgon måndag kommer Piratpartiet delta i en partiöverskridande aktion med enskilda riksdagskandidater i andra partier som tydligt tar ställning mot datalagringsdirektivet. Piratpartiets riksdagskandidat Stefan Flod kommer själv att tala under manifestationen. En manifestation där bland annat Camilla Lindberg (FP) som gick emot partilinjen genom att rösta emot FRA-lagen 2008 kommer att närvara.

Vikten av förstå problematiken med misstänkliggöranden tycker jag att Anna, Gun och Mikael lyfter väldigt bra i sin debattartikel på svenskan:

I jakten på en nollvision vad gäller antalet ouppklarade brott verkar vi vara beredda att offra vår värdighet som människor. Målet är att alla brott ska klaras upp, eller ännu hellre förhindras innan de begåtts, vilket leder till att politikerna ger efter för krav på övervakningskameror, att polisen får bugga även helt oskyldiga och att allt fler data om oss ska registreras med hjälp av FRA och datalagring.

Vill passa på att pusha lite för en film som Piratpartiets Tess Lindholm gjort också. Precis som Joshen säger så är det inte “synligheten” av att någon följer alla ens spår som är det viktiga:

.

Sen får ni inte missa den fantastiskt roliga statistiken som satts ihop av SVT Valpejl. Pirapartiets TV-favoriter är helt underbar, även om jag är förvånad att Battlestar Galactica inte intagit en ledande position… Sen blir jag naturligtvis jättefnissig av valet “ser sällan på tv”, eftersom det ju faktiskt inte riktigt betyder att man inte följer vissa shower eller så, dessa dagar.

Apropå fildelning, så kom det igår en kort notis, som floodis uttrycker det, beskriver hur upphovsrättslagstiftningen är strängare på internet.

Och så lite mer, otroligt tänkvärd läsning från bloggen momiji no mori:

Jag vägrar leva i ett samhälle där jag förväntas misstänka människor, bara för att jag inte känner dem. Där jag förväntas hålla dörrar låsta, ställa frågor och vara allmänt ohjälpsam därför att jag inte kan veta om andra har rent mjöl i påsen. Om jag ska hem till en kompis och har glömt koden, eller står utanför min port utan nyckel, så vill jag att någon ska hjälpa mig in, även om de inte känner mig (och jag känner verkligen inte alla mina grannar, bor över 30 familjer i mitt hur och jag har bott där bara i ett år).

För det är i själva verket det övervakningssamhället handlar om. Det handlar inte om huruvida mitt mjöl är rent eller smutsigt, det handlar om att vi alla kommer behandlas som om det verkligen är smutsigt.

På Same same but different går Sofia Mirjamsdotter bl.a. igenom den konstiga fällningen av SR som inte får uppmana sina lyssnare till aktiviteter på facebook. Samt många fler intressanta nedslag. Niclas tacklar dessutom den bisarra passiviteten som existerar kring drogtester. Och Rick får ni inte missa heller, som undrar när vi blev dom som vi inte var.