Klara Tovhult, Johanna Drott och jag skrev ihop en text publicerad på Newsmill vi hoppas kan inspirera till diskussion.

Varken den “högra” eller “vänstra” delen på den politiska skalan tar ansvar för det nya klassamhälle som växer fram idag. Där kunskap är måttstickan och kontrolleras genom att den förbjuds eller begränsas. Vi anser att höger och vänster i dag är döda som politiska skalor. Vi är före vår tid, vi vet. Men vi måste börja någonstans.

fritbananNär jag ändå är igång och tipsar om läsning, tycker jag inte ni får missa Mårten Schultz debattinlägg och uppföljning om upphovsrätt som inte går att jämföra med äganderätt.

Upphovsrätten passar inte in i ett äganderättsparadigm. Att ha en rättighet att sälja en låt är inte detsamma som att äga låten. Att ladda ned en låt utan att ha rätt att göra det är inte stöld. Upphovsrätt är något helt annat än äganderätt – juridiskt och filosofiskt. Ett försvar för upphovsrätten måste bygga på denna insikt. Faktum är att det är just för att det traditionella äganderättsparadigmet ansetts otillräckligt som upphovsrätten utvecklats. Och upphovsmännen ska vara glada för att deras ekonomiska rättigheter särreglerats.

Även Rasmus Fleischers inlägg om hur viktigt det är att sprida filer, och inte bara en länk till en film, är mycket läs- och tänkvärd.

Även om YouTube kan ha extremt genomslag får man aldrig nöja sig med att ladda upp en video där. Dels kan det vara bra att gardera sig genom att samtidigt lägga sitt videoklipp på någon liknande sajt, exempelvis Vimeo. Men framför allt gäller det att faktiskt få klippet att cirkulera på nätet, bokstavligt talat. Då är bittorrent fortfarande en överlägsen teknik och The Pirate Bay ett överlägset index.