Vet inte om ni stött på internet-memen “Sad Keanu”? En paparazzi tog en bild av den kände skådespelaren när han satt på en parkbänk och käkade en macka, och bilden har den dess photoshoppats in i ett otal bilder.

Keanu Reeves själv tycker att det är en rolig grej, även om han länge missat att det här pågått. Paparazzin, ironiskt nog, är dock inte lika glad. Företaget som innehar rättigheterna till bilden har t.ex. gått ut med hotbrev till en site som var dedikerad memen. Bloggen som tidigare samlade upp alla fotomontage folk hade gjort visar nu istället bilden som siluett el.dyl. även om de fortsätter uppmuntra folk att skicka in sina alster.

Det är ganska intressant att fundera över det där med rättigheter när folk känner sig inspirerade och har roligt med en bild. Vem äger Keanu Reeves ansikte, vem äger bilden, vem äger montagen…

Ovanpå allt det där har Adobe sagt att de inte gillar att man verbaliserat photoshop. Man ska helst inte säga “photoshoppa” när man gör såna här saker.