Jason Scotts dokumentär om textäventyrsboomen — “Get Lamp” — är lite speciellt upplagd (två skivor med interaktivitet som val) och har gjort att rippning av den blev lite klurig.

Jason Scott själv noterar detta i ett brev till releasegruppen Flair som i dagarna släppte “Get Lamp”. Regissören blev rörd över releasegruppens uppmaning att köpa DVD-n samtidigt som han inte är helt nöjd med kvaliteten på avi-n, som exempelvis finns som torrent på The Pirate Bay, och ber om en förbättrad version:

I have a set of discrete tracks that are either summoned (via the interactive choice) or played as a playlist (via the non-interactive choice). Unintentionally (and I do really mean it, it was unintentional), this has made the movie a tad harder to rip, because the movie is in pieces scattered throughout the DVD, and not in any obvious sequential order.

I kommentaren under torrentfilen på TPB ber Jason Scott om ursäkt till några av trollen som kommenterar att de inte hört talas om filmen. Det hade inte jag heller, det var via den här releasen som jag fick reda på att dokumentären existerade över huvud taget.

Jag är inte sur, ska sägas, bara belyser det faktum att torrentreleaser kan fungera som ett utmärkt marknadsföringsverktyg — det finns sannerligen inget att be om ursäkt för.

Jason Scott har den goda smaken att tillhandahålla hela paketet utan regionskodning och annat trams som krånglar till det och har dessutom lagt med några saker som kan locka samlare. Allt i en anda som går att känna igen de gamla textäventyrens samtidigt som nutidens anda tas hänsyn till. Själva scenreleasen fungerar dessutom som en ganska bra aptitretare och som sagt, inte minst som marknadsföring för att dokumentären ens existerar.

Det är inget annat än en kärleksförklaring till textäventyr. I min hylla står flera kartonger med Zork-äventyr som jag vårdar ömt trots att jag inte längre har nån dator att spela dem på. Jag var inte ens en textäventyrsnörd, tror inte jag lyckades spela klart ett enda utan att be om hjälp från andra.

Från det var steget kort till grafiska äventyrsspel och jag spenderade flera år med att nörda ner mig totalt i spel som Myst-serien, Faust och så vidare. Det var rätt länge sen nu, jag spelade senast, och saknar det ibland. Dokumentären påminner mig om det fantastiska i att grotta(!) ner sig i ett spel i några veckor och leva och andas den värld man får tillgång till.

Jag påminns också om hur få av mina tjejkompisar fattade hur jag kunde tycka att det var roligt och när jag ser alla “farbröder” sitta och prata i dokumentären tycker jag det är lite tråkigt att något så fantastiskt roligt och givande fastnat i ett slags konstigt genusfack, där egentligen precis vem som helst kan hitta in.

Filmen är nog mest för de som kommit i kontakt med textäventyr nån gång, lite av en nostalgitripp. Men kanske kan det vara av intresse för de som missat det tåget också? Jag hoppas det.

Uppdatering: Releasegruppen Flair har nu korrigerat sin rippning och get ut en repack-release, där de ber Jason Scott om ursäkt.