Jag sitter och är smått deprimerad över hur många det är som inte kommer att förstå problemet med datalagringsdirektivet.

Ta en sån grej som Facebook-historien som rullat de senaste dagarna. Ett problem som varit “känt” sen länge uppfattades inte som ett problem förrän det förenklades såpass att man kunde göra det själv.

Problemet är inte ett problem förrän man kan relatera till det och förstå det. Rätt som det är hittar någon det rätta anslaget så att resten av oss äntligen förstår något som swischat förbi en bra bit över huvudet tidigare.

Staten ska alltså tvinga nätoperatörer att samla ihop alla dina digitala spår (inklusive mobiltelefonen) och spara detta i en ännu inte specificerad tidsperiod. Ovanpå detta, vilket fått människor att reagera idag, sänks ribban för polis och åklagare att få tillgång till datat.

Vi har en riksdag som i princip enhälligt yttrat sig om datalagringsdirektivet som problematiskt men upplever sig tvingade att genomföra det. Så varför då utvidga direktivet? Jag tycker mig se nån slags politiskt spel här, att det läggs på nån slags prutmån.

Kanske för att vi ska få tillfälle att känna oss som vinnare genom att släppa denna detalj innan övergreppen mot våra privatliv dras igång? För handen på hjärtat, förstår vi verkligen motiveringarna bakom det här tillägget till direktivet:

Hur pass omfattande är problemet med groomning? Hur många drabbas? Finns det alternativa metoder att tackla det som inte inverkar så kraftigt på medborgares rätt till privatliv? Är fildelning såpass skadligt att folk måste finna sig i total digital övervakning? Vilka smärre brott motiverar egentligen en sån här förändring?

Jag förstår verkligen inte varför det här ens dykt upp.

Onekligen skulle det vara väldigt bra om det här senaste påhittet skrotades. Men faktum är att redan i grundutförande är datalagringsdirektivet en riktig skitlag på alla sätt och vis. Vi borde som land överväga att vägra införa direktivet och ta eventuella böter, helt och hållet till och med.

Vi har alltså ett direktiv som i princip ses som ett misslyckande från EU-parlament till riksdag då datalagringen inte tacklar den grova brottslighet den var satt att tackla och dels bryter mot EUs lagar om mänskliga rättigheter.

Och så då en massa människor som inte förstår vad det handlar om, inte ser sambanden eller förstår hur invasivt detta är. Samtidigt läser vi som försöker hänga med, lite förstrött om mobila nakenskanners som nu finns till försäljning för privatpersoner, och blir inte ens förvånade.

Kunskapsglappet mellan dessa grupper kanske inte är större än att nån sätter ihop en förenklad knapp, som den som visar hur lätt det är att ta över ett Facebookkonto.

Vi är i desperat behov av er som kan förenkla och förklara utan att fördumma.

Uppdatering: Här kan du hitta länkar till mer läsning.