Jag vet inte om det är nåt med Beatrice Asks sätt att uttrycka sig, men emellanåt förstår jag inte riktigt. Vet inte om ni kommer ihåg utredaren som blev avlönad av ett stort amerikanskt nöjeskonglomerat i samband med åtalet av Pirate Bay.

Hennes kommentar då var något om att det var väl bra, ungefär, att svenska tillgångar var så värdefulla. Lite släktskap ser jag i kommentarerna kring det där med att amerikanarna har spanat på svenska medborgare. I Sverige.

Dennis Töllborg sätter fingret på problematiken kring vad som utspelas i tidningsspalterna nu och det blir sannerligen lite tokigt när kommentarerna från justitieminister kan låta aningens överslätande i sammanhanget, även om hon försäkrar att hon inte känt till att den här formen av spaning pågått.

Dels förstår jag nog inte riktigt vad hon menar, dels förstår jag nog inte riktigt vad det är som har hänt. Rent sakligt har jag absolut inget på fötterna för att sätta mig till doms över någon. Men det är ju det där med vår egna paranoida övervakning som sätter lite spinn på mina funderingar.

Vi har ju FRA t.ex. där Carl Bildt bekräftat att vi gärna säljer information till andra länder. Det handlar ju inte om nåt principiellt att andra länder inte ska ha tillgång till våra underättelser. Deras, politikernas, verklighet ser ju helt annorlunda ut än vår egna.

Allt det här påminner mig om en fråga jag ställde på twitter och aldrig fick nåt svar på. Jag undrade lite om när domstolen skulle inrättas. Ni vet, den där som FRA skulle vända sig till för att kolla om det var okej att avlyssna?

2011 närmar sig, bara några veckor kvar och det ska ju bli en kontrollstation då, vill jag minnas att Staffan Danielsson et al nämnt flera gånger. Då kanske amerikanarna måste smyga runt i buskarna ett tag till. Innan de kan få det över disk. För jag förutsätter att eftersom ingen domstol finns har inte FRA kunnat genomföra det lagen gav dem tillstånd till?

Nåväl ironi åt sidan, förvånad är jag väl inte, det kan jag inte säga. Det känns som att det varit så viktigt att övervaka resten av oss att det fumlats med andra viktiga saker.

Kanske är Beatrice Ask något så ovanligt som en ärlig politiker så tillvida att hon inte låtsas och snidar till smarta uttalanden, utan formulerar sig efter sin verklighet — vad vet jag. Men jag vet att det inte är en verklighet som jag delar med henne och det gör mig orolig.