Okej. Allmänintresse.

Så Expressen tyckte att det fanns ett allmänintresse av att veta vem lasermannen i Malmö var. Allmänintresset var att berätta att det var en vit man som begått brottet. Scriptrasister i kommentarsfält har varit grunden för allmänintresset, tydligen.

Första rubrikerna med tillhörande ingress på ettan, och jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg om det var i Expressen eller Aftonbladet, hade med texten “han är vit”. När jag läste det vände det sig i magen på mig — jag förstod syftet med det, men… vita begår brott så sällan att det har nyhetsvärde?

Det helt motsatta mot hur de resonerat på Expressen alltså, som sedan tog steget hela vägen och publicerade namn och bild. Det går liksom inte att vinna den “fajt” som Expressen beslutade sig för att ta. Om det nu är så att det är en fajt egentligen.

För kvällspressen har tappat några mil förtroende ur etisk-moralisk synvinkel. Vem är nästa misstänkta person att bli uthängd för att skapa allmänintresse? När nyheten är att något är anmärkningsvärt för att de är vita eller svarta finns inga gränser kvar egentligen.

Allmänintresse — vilket skitord.

Bara härom veckan var det stort nyhetsvärde i att ifrågasätta Flashback-användare — ironiskt nog en publik jag tror många sammankopplar med de där som hojtar “berätta att det är en utlänning” om anonymiserade artiklar. Den typen av människor som chefredaktören kände behövde få veta hudfärgen på lasermannen.

Då gällde det killen som begick självmord inför kamera i en tråd på forumet. Flashbackanhängarna var minsann en redig pöbel som inte vill människor väl. Härom dagen räddade samma “pöbel” livet på ytterligare en kille som beslutat sig för att ta livet av sig.

Är det inte av allmänintresse att få veta något om det?

Jag upplever det som att vi nu står inför modell nyspråk och jag vet inte om det går att göra något åt det. Sitter och funderar på vad människor har för uppfattning om det ordet idag. Saknas något i samhällsdebatten nu när ordet inte går att använda? Kanske har det exproprierats helt av mediala syften?

Finns något kvar som kan kallas allmänintresse längre?