Idag gästbloggar Josef Ohlsson, Collentine, som normalt skriver om Transparens, Sociala Medier och Kulturella Mönster på engelska via sin blogg. Han beskriver sig som “En halv-amerikan orolig för öppenheten på nätet och engagerad i Piratpartiet.” Studerar PR och Marknadsföring i Jönköping och twittrar som @collentine

GÄSTINLÄGG: I Sverige hålls principen om yttrandefrihet högt men detta håller sakta på att förändras. Ett sätt att begränsa vad folk säger är att hindra eller stoppa kommunikationskanalerna folk använder sig av.

I Sverige använde vi oss av detta under andra världskriget. Då ville staten undvika synpunkter från kommunistiska och antinazistiska tidningar. Staten instiftade en lag om transportförbud via järnväg och väg för dessa tidningar 1940-43. Vi hade fortfarande “yttrandefrihet” men just den besvärliga informationen var väldigt svår att förmedla.

USA är ett annat land som ofta anses liberala där folk har rätt att uttrycka sig och göra sin röst hörd. Denna rättighet har starkt begränsats efter att de började jaga “terrorister”. Deras regering har snart en lag, COICA, som gör att de kan ta ner “olämpliga” hemsidor. De försöker nu att stämpla Wikileaks som en ‘terroristorganisation’ för att kunna jaga dem bättre och stoppa folk från att bidra med information och donationer dit. I nuläget kan de inte förbjuda folk, men de kan som i fallet på ett universitet i Columbia varna sina studenter för att diskutera Wikileaks eftersom det kunde förstöra deras framtida möjligheter att få ett statligt jobb.

I Sverige närmar vi oss snabbt en liknande situation där befolkningen inte kan uttrycka sig fritt utan alltid måste tänka på vad de säger. Vi har FRA, som kan övervaka innehållet i våra kommunikationskanaler och snart Datalagringsdirektivet, som lagrar vem vi pratar med och när. Våra kommunikationskanaler har begränsats och därmed kan folk med makt undvika många obehagliga sanningar. Sverige kommer fortfarande ha yttrandefrihet men vi kommer använda oss av en stark självcensur för vår egen skull!

//Josef Ohlsson @collentine

[top pic: CC-BY-NC-SA, itmightbedave]