Carl Johan Rehbinder har fått sitt facebookkonto nerlagt utan några förklaringar, men som någon i kommentarerna påpekar så är tjänsten i sin fulla rätt att stänga ner folk. Det är antagligen så att Rehbinder brutit mot någon av FBs regler, han får nog skylla sig själv som inte betett sig ordentligt (även om han nu inte vet exakt vad det kan ha varit).

Tanken leder osökt över till Agneta Lindblom Hulthéns inlägg om iPad och egenansvaret som försvinner i och med att man går med på tredje parts regler. Där måste det redaktionella innehållet gås igenom noggrant för att få publiceras på Apples senaste storsäljare. Bryter man mot det får man skylla sig själv om man inte får vara med antar jag, även om nu ansvaret för ett bygge av reglerna inte haft utrymme för andra att delta i.

En tragedi som redan utnyttjas, skriver Jan Hjärpe och exploateringen är emellanåt ohämmad bland kommentarerna under artikeln. Mänskliga rättigheter, är problemet så vi får skylla oss själva. Enligt ett uttalande från en (S)-talesman så ska kongressbeslutet om att riva upp FRA struntas i med anledning av Stockholmsbombaren. Rättigheter som tagit hundratalet år att bygga rivs ner på ett par dagar.

Sitter och läser kommentarerna under debattartikeln om barn som drabbats av narkolepsi efter förra årets vaccineringsdrive, den mot svininfluensan. Där kunde man läsa några som ansåg att det är föräldrarnas egna fel att det hände, som lyssnade på staten som hetsade fram storskalig vaccination.

Marcin Dekaminski tipsade om den här artikeln i Sydsvenskan. Avslutningsmeningen är “Det finns ingenting man inte klarar av att ta sig igenom.” vilket är starkt. Men fy sjutton vilket helvete den tjejen gick igenom. Frågan är, hur gör man för att få barn berätta om saker innan det är försent? För ironiskt nog skapar alla varningar och förmaningar en situation där de inte vågar berätta för att de borde vetat bättre.

Skyll-dig-själv-kulturen lever starkt och frodas. Ingen ska vi lita på och vi får skylla oss själva vad som än händer. Aldrig har vi något individuellt ansvar, alltid är det nån annans fel. Tecken i tiden som kraschar i samklang med ett samhälle som är på väg mot gudarna vet var.