Det händer ibland att jag säger “jag har inte en enda ful kompis”. Det kan missförstås har jag förstått, men så är det i alla fall. De flesta av mina kompisar skulle säkert inte platsa i en annons heller, men det är liksom inte annonser som avgör vad jag upplever som snyggt eller inte (om nu snygg nödvändigtvis är motsatsen till ful).

När jag funderar vidare inser jag att jag har lite svårt att definiera vad “ful” är, ur ett estetiskt perspektiv. Om det så är medfödda fel, ärrbildningar, ålder eller vad det än kan handla om så lyckas jag inte. När jag ser mig omkring så ser jag egentligen inga fula människor, jag måste liksom få ett personligt intryck av en människa för att avgöra det — och då handlar det ju inte om utseendet längre.

Alldagliga är vi väl dessutom alla på sätt och vis, utan undantag, men fula människor, var finns de?

Själv har jag ett ganska sunt självförtroende — visst, min övervikt är ur ett hälsoperspektiv en riktig dilemma, på sistone har jag känt av det rejält. Men estetiskt ser jag fortfarande på mig själv i spegeln och tänker att jag liksom inte har nåt att skämmas för, även om jag är fullt medveten om att det kan väcka avsmak, men det är liksom en skitsak.

Ibland har jag nästan undrat om jag behöver känna mig “ful” för att få till motivationen att ta tag i det. Lite komiskt, att falla ihop och dö skulle liksom inte vara motiverande nog…

Hur det än är så fastnar jag — vad är fult och vad är snyggt? Vem bestämmer det? Det kan bli lite lagom PK sådär “alla är vackra inuti” eller så, men jag kan genuint inte se nån fulhet i människor såvida de inte är det som personer, typ elaka, arroganta — ingen solariebränna i världen kan göra en elak människa snygg, som jag ser det.

Fulhet i en estetisk betydelse är så långt ifrån konkretism jag kan komma, på sätt och vis. Jag har ingen koppling till det, om jag bortser från vad andra normer säger. Reklamnormer, och dylikt. Men ändå har utseende en ganska stor påverkan på vardagen. En sån där grej som jag inte riktigt får runt huvudet kring.

Hur funkar det för er andra?