Okej, det här är ett lite knäppare inlägg än vanligt. Eller kanske inte, de flesta av er som hänger här är väl småvana vid mina associationsbanor, möjligen. Men ändå, insåg själv att det skulle bli lite svårare än vanligt att knyta ihop ett tankespår.

Ofta i chattar när genus och könsroller diskuteras så har jag märkt att någon alltid påpekar “men det finns skillnader mellan kvinnor och män”. Jag är rätt säker på att det finns nån slags skillnad men jag är inte lika säker på vilka de är, på riktigt. Jag tror att vi lär oss att lägga tämligen ytliga skillnader mellan könen som antagligen inte är medfödda.

Så det har hänt att jag har frågat vilka skillnader det i så fall handlar om. Vi har ju självklart olika fysiologi (duh!) osv, men dessa är inte självklara skillnader för hur vi fungerar som människor, kan jag tycka. Hormonerna ställer ju till med en del också såklart, både hos kvinnor och män och hur de används som “ursäkter” ibland, är inte riktigt tankespåret jag är inne på idag så det får väl bli nåt annat inlägg nån gång.

Nej, jag är mer intresserad av att veta hur pass medvetna vi är som människor om skillnader som är riktiga och skillnader som faktiskt mer eller mindre handlar om att “rollspela”. Nu finns det säkert forskning på detta, som jag inte brytt mig om att söka efter, lite sugen på att analysera min och din inställning innan jag “läser på” om det. Det är ju ändå det vardagliga i åsikten som så att säga avgör hur saker fungerar, knappast det insatta.

Nåväl, till sak.

Härom dagen så stod jag och väntade på en bil, och en kille gick förbi som harklade sig ljudligt och la en snorlobba på marken. Om man nu bortser från att det möjligen kan uppfattas som äckligt, så slog det mig att de som tar sig friheten att lägga en snorlobba i närheten av folk nästan uteslutande är män. Alla män gör det såklart inte, men om nån gör det… ja, ni fattar.

Det är inte en skillnad som är medfödd precis. Fysiskt skulle jag gott och väl kunna tävla i snor med vilken karl som helst, antagligen. Särskilt vid de tillfällen man känner sig lite småallergisk och har nåt segt som sitter halvvägs mellan hals och näsa och behöver milt tvång för att lossna. Men jag erkänner att jag skulle känna mig seriöst okvinnlig om jag gav efter för instinkten att harkla och spotta.

Nu kanske du behöver en sekund eller två att behöva komma över kväljningarna, men i vilket fall som helst så slog det mig att vardagen är full av dylika könsskillnader som väl får antas vara inlärda. Det handlar inte om rättvisa eller så här, utan snarare om svårigheterna för oss alla att urskilja vad som är medfött och vad som handlar om kulturella “rättigheter” för olika kön.

I snorlobbe-exemplet handlar det ju inte om fysiska skillnader, tänker jag. Där är funktionerna (tråkigt nog känner nog många) väldigt lika. Och det finns väl såklart massvis med såna här exempel. Vi kanske inte ska öka på äckelstatusen med att gå in på gasvarningar osv.

Våra kroppar är som sagt olika på vissa sätt, men på de flesta sätt så är de likvärdiga. De fungerar på samma sätt och skapar samma behov men könsrollerna avgör om vi “låter oss” agera på dessa i olika situationer. Jag kan inte låta bli att undra om de där skillnaderna vi anser finns mellan könen är färre än vi egentligen inser.

Så till frågan jag verkligen hoppas att du kan hjälpa mig med: Vilka är de “riktiga skillnaderna” mellan kvinnor och män, som du ser det?