Del två av serien “Everything is a Remix” har äntligen landat!

Lite kul referens om det där med “jättars axlar” som Isaac Newton skrev, som tydligen är en slags remix av Bernard of Chartres, där ser man. Ganska mycket uppmärksamhet läggs på Star Wars, som George Lucas själv erkänt inspirerats av och bär spår av andras historier. Mike Masnick skriver (min översättning):

De av er som tycker att kopiering är fel på nåt sätt, tycker du att Star Wars är värd mindre respekt nu? Eller försöker du rationalisera fram nån förklaring varför den här sortens kopiering och remix är okej. Poängen såklart, som kommer att missas av många, är att det är så här kultur och kreativitet utvecklas. Alla bygger sina verk på de som kom före dem. Detta är en bra sak, snarare än nåt som ska straffas.

Och det är väl en av alla detaljer som gör att upphovsrättsdiskussioner när det gäller remix och sampling är så knölig. Var kan man dra gränsen för vem som ska ha rätt till ett koncept eller historia? När så mycket — allt, på sätt och vis — är beroende av vad vi plockat upp från andra och sätter ihop på våra egna vis.

Vanlig piratkopiering behöver inte vara dåligt heller, för den som nu tänkte sig dra strecket i sanden just vid remix. Det japanska forskningsinstitutet för ekonomi har konstaterat att fildelning är bra för försäljning av anime, men även musik och böcker.

En av mina käpphästar det där, hur fristående rapporter inte verkar få nåt genomslag i varken media eller hos makthavare, men särintressenas egna små påhittade alster väger tungt.