Okej, efter att ha skrivit min förra postning blev jag lite sugen på att se Star Wars (för sjuttioartonde gången). Jag är alltså ett fan. Såpass att jag köade en hel natt för att köpa biljetter till episode 1. Den gjorde mig lite besviken, tror det var en kombination av Jar-Jar Binks och ett evighetslångt podrace som dödade lite av engagemanget. De följande två “nya” filmerna, episode 2 och 3 köade jag inte för, men såg dem i alla fall på bio. In for a penny, och allt det där.

Lite att jag inte föll för de nya filmerna var att allt var så “krångligt”. George Lucas var ju tvungen att förhålla sig så smått till det universum som skapats av fans under hans överinseende under åren. Det flög förbi en massa namn och saker som jag inte hade nån relation till. Sen var det det där med att det liksom inte fanns nån “bad guy” att tycka riktigt illa om så man fick anledning att heja på hjältarna.

Men med tiden har jag kommit över det, numer tycker jag nog att 1-3 är helt okej, fast kommer aldrig att uppnå samma status av magi som episode 4-6.

swordningtummeOch, ja, alla de där numrerade filmerna ställer till det såklart. Att jag helst ser filmerna i den ordning jag själv sett dem från början på bio, är ju såklart inte nån regel för att det måste ses i den ordningen. Så inför mitt återbesök till mitt älskade Star Wars frågade jag vad de på twitter tyckte, och det fanns en del att säga om saken… Klicka på bilden till vänster för att se. Man kan väl säga att det finns lite olika skolor. Det är inte ens så att du behöver se alla filmer!

En bekant till mig har gjort det till en grej att INTE se Star Wars alls. Första gången hon råkade säga hon ännu inte sett dem så uppstod en jätteintressant diskussion, folk som var lite halvsega vaknade till liv och förklarade för henne varför hon bara MÅSTE se dem, en del började utbyta favoritscener och det citerades hej vilt. En isbrytare, sa hon till mig privat, som hon inte är beredd att släppa hur lätt som helst.

Det är lite kul, för hon vet ganska mycket om filmerna utan att ha sett dem. Star Wars-referenser finns överallt i samhället nu senast i en reklamfilm för VW Passat som uppnått viral status online. Vem som helst i vilket sammanhang som helst kan referera till jedi mind-tricks eller Darth Vader — och de flesta fattar.

Det blir nog episode 4 först för mig i alla fall nu när jag ser om dem… gamla vanor har svårt att dö. Men jag känner mig inte fullt så principfast när det gäller hur andra ska introduceras.

Det är helt enkelt upp till var och en att bestämma ordningen själv, men förstagångstittare lär nog få stå ut med att andra, många andra, har åsikter om det var rätt ordning eller inte. ;)