spitzkarta

En tysk site Zeit Online visar geografisk data för Malte Spitz, politiker för De Gröna i Tyskland, telefondata som är kopplat med information som finns öppet på nätet. Tryck på play och se exakt hur han rört sig (du kan zooma in på exakt gatuadress) och du kan även klicka in på staplarna undertill som visar en dag i taget.

Bredvid kartan kan du se hur många samtal och sms han gjort och mottagit och hur länge han varit uppkopplad mot internet vid varje givet tillfälle. Malte Spitz beslutade sig för att offentliggöra det här för att visa hur datalagring fungerar, och skulle fungera här i Sverige för varje enskild individ i hela landet. Trots att han ändå hade rudimentära kunskaper blev han skrämd över det publicerade resultatet, vars innehåll bara är hälften av all data som samlades in. (Tipstack till Johan S)

I dagarna är det aktuellt med införande av datalagringsdirektivet här på hemmaplan och det är av yttersta vikt att försöka förhindra att så sker. Min förhoppning står just nu till Vänsterpartiet och Miljöpartiet som utlovat att dra en s.k. minoritetsbordläggning som köper åtminstone ett år. (Det kan kanske vara av intresse att veta att i Norge pågår en liknande kamp att stoppa direktivet).

Det är ganska viktigt att skjuta på det här, för datalagringsdirektivet har kritiserats hårt i de länder som det redan införts i. Bland annat konstaterade man i Tyskland att den bröt mot deras grundlag. Tongångarna just nu från utredningen i EU verkar vara att datalagringsdirektivet inte kan komma att fortsätta vara av det slag som det fungerar nu.

Jag har faktiskt ingen aning om varför svenska regeringen upplever det som brådskande att föra in direktivet innan utredningen är klar. Men jag kan inte tänka mig att det finns nån anledning i världen som gör det acceptabelt. Ta en titt på Malte Spitz liv under några dagar (som inte ens är komplett redovisat) och jag är rätt övertygad om att du kommer att hålla med om att regeringen har fel angående det här.

Passa på att tala om det för dem, på alla sätt du har tillgängligt.

Här några som gjort det på sistone: Marcus Nordquist, Henrik Alexanderson och Piratplatsen.