Sverigedemokraternas Björn Söder satt på SVTs Aktuellt och berättade att han minsann inte har nån anledning att hålla sig till sanningen eller ta nåt slags ansvar i och med sin roll som riksdagsledamot. Så förskräcklig som jag upplevde situationen vara som var upprinnelsen till den starkt överdrivna och i delar lögnaktiga “rapportering” Björn Söder hänvisat till och spridit, så är det inte acceptabelt att riksdagspolitiker ljuger och upplever sig vara utan ansvar.

Det är ett problem idag att vi har ett riksdagsparti, vars politiker mina skattepengar betalar löner för, anser sig kunna och ha rätt till att ljuga för “sakens” skull. Nog för att jag kan bli ilsk på andra politiska partiers representanter, vilket jag vädrar emellanåt här på bloggen. Men jag undrar varför inte samma regler gäller för Sverigedemokraternas politiker?

De må ha åsikter jag inte tycker om eller håller med om, och det kan jag och andra välja att argumentera mot. Men det är miltals ifrån att ha frikort att ljuga. Sverigedemokraterna är ett, av hundratusentals medborgare i Sverige, framvalt parti. De har ett ansvar mot dessa väljare.

Sverigedemokraterna har av nån anledning en upplevelse av att ha frikort att göra lite som de vill, och härvidlag kan jag hålla med Björn Söder att medierna inte gör sitt jobb ordentligt som inte använder samma måttskalor för SD som de gör för de andra partierna, med Aktuellts inslag som lysande undantag.

Det kan vara så att vi i bloggar och journalister i medierna tycker det är tydligt att SD ljuger. Men upprepas en lögn tillräckligt ofta blir den sann, därför måste minst lika mycket energi som går till lögn, gå till att peka på när det är lögn. Som folkvalda representanter i en riksdag ska de helt enkelt inte få komma undan med det. De har ett ansvar.

De ville ha detta ansvar, det var därför de ställde upp i riksdagen. De ska ta sitt ansvar som de bett om att få och blivit givna. Som grundläggande utgångspunkt innebär det att inte uppleva sig ha rätt till att lura människor.

De människor som röstat fram SD i riksdagen förtjänar bättre än att bli spottade på i nationell TV av Sverigedemokraternas politiker. Väljarna till SD ska inte behöva få höra att det är okej att ljuga för dem och att inget ansvar behövs att tas som riksdagspolitiker. För var det inte så att Sverigedemokraterna ville in i riksdagen för att de upplevde de som satt där inte ta sitt ansvar? Lovade de inte att vara bättre än de politiker som representerade Sverige tidigare?

Tror nu SD att eftersom de inte upplevde politikerna göra rätt tidigare så behöver inte de göra rätt nu? Eller för att medierna inte gör sitt jobb så behöver de inte skärpa till sig och ta sin representation på allvar? De ska förbanne mig leva upp till vad de lovade, precis som alla andra politiker.

De har ett ansvar och det var väl alldeles förbaskat att det ska behöva påpekas. Nu får det vara slut på särbehandlingen, Sverigedemokraterna sitter i riksdagen på folkvalda mandat och deras ansvar mot sina väljare ska de inte få strunta i. De har inga specialrättigheter i jämförelse med andra partier, punkt slut.