Jag är ambivalent när det handlar om automatiska betygssättningar av kommentarer och innehåll online. Satt t.ex. och surfade på youtube och noterade att några hade klickat på tumme ner på en liten film med valpar. Det var liksom ingen annan vits med filmen än att de var söta och filmen var nån minut och jag kunde liksom inte fatta varför nån skulle orka att tumma ner det. Jag har inget minne av att jag någonsin gjort det själv, gillar jag inte nåt klickar jag mig vidare snarare än uppehåller mig vid det.

Nån föreslog på twitter att man klickar tumme ner på rasistiska kommentarer eller dylikt, som ett sätt att visa att man inte håller med. Det kanske det finns nåt slags värde i… Det finns flera olika saker som gör att såna saker som gilla, tummar och poängsättning finns, särskilt två, som jag ser det; feedback och filtrering. Det förstnämna medelst belöning att man gjort/sagt nåt som uppskattas, det andra för att slippa vada igenom ovidkommande. Slashdot har t.ex. ett system att kommentarer som poängsats av andra deltagare är läsbara direkt, medan andra kommentarer behöver man klicka ner trådarna för att läsa.

Kommentarer är ett slags kvitto på att man är läst. Det är suveränt att få dem, men de flesta som läser säger inget. Samma reaktion som när jag inte gillar något, med andra ord och kan ibland vara lite förvirrande.

Nu kan jag i och för sig uppleva att det är viktigt att vara sig själv trogen, att skriva/göra saker som känns viktiga för en själv, men å andra sidan är det uppmuntrande att känna att det får nån slags positiv uppmärksamhet. (Även om det nu väldigt ofta verkar vara ilska över provokationer som inspirerar mest för att skriva en kommentar när man kollar runt online.)

Jag tummar ofta upp videor jag gillar på youtube, det började jag med när jag insåg att vinsten var att dessa filmer listades på min profil, så jag kan hitta tillbaka till dem sen. Nytta förenat med möjlighet att ge feedback eller nåt. Ibland har jag “gillat” saker som jag kanske inte gillar-gillar, men velat återkomma till. Jag antar att om jag skulle vilja ha en återkommande dos av frustration eller rent av illamående så skulle jag använda tumme ner för att samla filmer som inspirerar till det (för jag antar att dessa landar listade på profilen också, vet faktiskt inte).

Så ja, det kan vara bra med automatiska, enkla lösningar. Men å andra sidan… är det inte lite… konstigt? Varför man ogillar en minuts film av valpar kanske kan vara mer intressant än att man ogillar det. Visst, nu finns det de som kan tycka att det är lite humor att tävla i “okänslighet” osv, nåt som jag inte bryr mig särskilt om nu för tiden. Eller så var det “dåligt filmat”. Eller kanske rentav nån tryckte fel.

Men ger man inte upp lite av sin rätt att tycka, på nåt vis? Eller är de där automatiska funktionerna nån slags mjuk övergång till att ge sig in i diskussionerna själv?

Det är i alla fall rätt mycket att hålla rätt på online, allt som händer, alla olika saker man har nån slags åsikt om, och det kan vara besvärligt att “hinna med allt”. Men för att för första gången i historien ha möjlighet till att vara med, så väljer vi många gånger att vara “åskådare”. För vad är skillnaden (förutom möjligen kostnad) mellan telefonröstning i melodifestivalen och att klicka på tumme upp eller ner? Hur resonerar du när det gäller såna här saker?