Jag lyssnade lite på Liberaldemokraternas debatt om datalagringsdirektivet igår och det sades en massa bra saker, bland annat det där med att folk inte verkar fatta riktigt vad direktivet innebär.

Peter Dahlgren på bloggen Opponent uppmärksammade mig om Creepy, som är ungefär så obehaglig som namnet signalerar, men handlar om information vi frivilligt och ofrivilligt lämnar ifrån oss via sociala nätverk online. Jag menar, med frivillighet kanske det inte alltid kommer kunskap om hur mycket information man lämnar ifrån sig och därför tycker jag att det är obehagligt på ett bra och pedagogiskt vis.

Malte Spitz gjorde oss alla en tjänst som visade precis vad datalagringsdirektivet klarar av att visa, och tillsammans med vår frivillighet online så har vi liksom inga hemligheter kvar.

De här tre sakerna har knutit ihop en tanke hos mig. För en sak som togs upp på debatten jag nämnde överst, var att man liksom inte tillåts kritisera något som man faktiskt aktivt deltar i frivilligt. “Hur kan ni gnälla om övervakning när ni fläker ut er via sociala media?”

Den underliggande frågan har bisarrt nog blivit om vi som mänsklighet ska ha rätt att ha några hemligheter alls. Om vi ens behöver det.

Nej, säger staten, nej säger vi på ytan själva. Dels accepterar vi att lagstiftningsutvecklingen tämligen ohämmat går åt det hållet utan att protestera nämnvärt. Dels som sagt, berättar vi glatt om ditten och datten online, visserligen på detaljerade sätt som vi emellanåt är omedvetna om.

Många gånger när jag tar upp problematiken med avlyssning och övervakning rasslar det in en massa goda råd hur man gör tekniskt för att gömma sig. Det pratas kryptering av mail, vpn-tunnlar för att dölja vad man läser om online (ännu så länge har dock inte telefonen samma uppsjö av tekniska lösningar, vilken är en stor informationskälla idag). Jag upplever emellertid alltid den sortens tips och råd inge falsk trygghet.

Vad spelar det för roll att det finns möjligheter i vissa fall att man kan dölja sig när vi sakta men säkert går emot en attityd av att dölja sig är samma sak som att vara fel ute? När vi inte längre vet hur mycket information vi delar med oss av, eller vad som händer med den informationen?

Det finns inget krypteringsprogram i världen som skyddar mot vad vi är på väg emot. Som jag ser det handlar det här om en massiv förändring i tankesätt och psyke. Inte om att hitta lösningar för att dölja sig, utan vi går emot tankar om att förhålla oss privata över huvud taget.

Vi betalar med kort, våra banktransaktioner registreras, var vi går, var vi befinner oss, vad vi säger, vad vi läser, vilka vi pratar med, vad vi äter, vår sexualitet, våra intressen, när och var vi sover, vilka hobbys vi har, våra okunskaper, våra kunskaper — allt är sorter- och sökbart i olika register redan idag, inte minst med vår egna hjälp, och detta vill man formalisera medelst datalagringsdirektiv och andra liknande verktyg.

Vi får avlyssnas, spåras, plockas in och hotas med påhittade anklagelser av poliser, vi har stressats fram till en punkt där vi snart inte har några rättigheter alls, utan är totalt redovisningsskyldiga. Vi befinner oss redan nu farligt nära gränsen där granskning av makt görs omöjligt. Där Sveriges radio drar igång en leaksfunktion — en likadan funktion som den organisation vars ledare borde “avrättas” enligt amerikanska beslutsfattare.

Ordning och reda för övervakaren, innebär… vadå för resten av oss? Få orkar ens fundera över det. Jag tycker faktiskt inte att nån över huvud taget ska få komma undan med argument av typen att “det är överdriven oro” eller rentav lite “konspiratoriskt” eller så. Lagarna stiftas här och nu, har stiftats under den senaste dekaden och mer är på gång, det är ett faktum.

Visserligen ska man inte titta ner, sägs det, om man har höjdskräck. Men om man nu inte ens fattar att man står mot kanten till en avgrund? För det är där vi befinner oss. Fler behöver förstå att det där diffusa som vimsar förbi i ögonvrån är nåt som behöver fokuseras på. De, vi, allihop har vi ett ansvar för vilken sorts framtid vi är på väg in i.