louis_vuittonLouis Vuitton falskspelar visar det sig. Den officiella meningen är att de minsann lägger ner det bisarra åtalet mot konstnären som målat en väska väldigt lik en av deras produkter, tillsammans med ett fattigt barn från Afrika. I praktiken fortsätter de hota konstnärinnan Nadia Plesner.

Det hela är extra obehagligt med tanke på att hon samlar pengar till barn och sjuka i Darfur och är inte en unik företeelse för hur upphovsrätt används som orättfärdig hävstång.

Om du är intresserad av situationen i Darfur, kan du läsa lite om historiken här: 2,7 miljoner befinner sig i flyktingläger och över 4,7 miljoner människor är helt beroende av humanitära insatser. Det pågår s.k. etniska rensningar där just nu, som är väldigt lite omnämnt i media. I svensk media har jag sett några notiser och omnämningar om att det förekommit hårda strider, men i princip inget alls om folkmord.

Det är således ett område som absolut behöver uppmärksammas och konstnären Nadia Plesner har nått ut längre än många andra, inte minst via den här juridiska inställningen hos Louis Vuitton, ironiskt nog. Man skulle kunna tänka sig att de skulle kunna ta chansen att idka lite varumärkesstärkande välgörenhet istället för att jaga en konstnär på ganska skakiga grunder. Om inte det, så i alla fall se genom fingrarna att något som skulle kunna tas för en av deras väskor används för detta väldigt viktiga ändamål.

Men så sker alltså inte. Alla kan vi fortsätta blunda, alternativt titta på fel saker en stund till.

Om du vill hjälpa Nadia att kämpa emot Louis Vuittons juridiska manövrar kan du gå till den här sidan för att få lite information. Där berättar hon om hur hon nu försöker stämma LV i sin tur, för den utpressning som de sysslar med.

I can’t believe that our world has come to a place where protection of design and copyrights apparently is more important than protection of human rights. According to The Save Darfur Coalition, the last bombings of villages in Darfur took place in the beginning of February, and 45.000 new refugees arrived in the Zamzam IDP Camp. However – this is not something you hear in the media at all. The story about Darfur must be told, and I believe I should have my artistic freedom of speech to do so.

Jag har försökt att hitta till vettiga biståndsorganisationer förutom Nadia Plesners Foundation som hjälper Darfur för att kunna skänka lite pengar, men har inte lyckats. Om ni känner till några sådana, så tipsa mig gärna om det i kommentarerna. Jag må kanske inte ha råd med en väska från Louis Vuitton, men några spänn kan jag gott avstå från för att hjälpa de människor som lider i Darfur.

(Tack till Christian Rudolf för rubrikuppslag.)