Nedanstående är ett gästinlägg av en anonym aktivist och volontär i Piratpartiet. Inlägget är riktat mot de som avser delta i voteringarna i Piratpartiets pågående vårmöte. //emma

gastbloggare1.png

GÄSTINLÄGG: Jag nåddes häromdagen av Ricks privata nyhetsbrev som han skickar ut till folk som prenumererat via hans website. Idag noterar jag att han skrivit ett ungefärligen likalydande inlägg på sin blogg. Han skriver där att han avser att försöka styra upp omröstningarna på mötet och skicka in röstande i voteringarna för att rösta enligt hans instruktioner.

Det har han naturligtvis all rätt att göra. Dock misstänker jag att han inte riktigt tänkt igenom konsekvenserna av ett sånt agerande.

Piratpartiet står och faller med frivilligt arbete från hundratals aktivister. Varenda flygblad och valsedel som delas ut, delas ut av folk som engagerar sig ideellt i partiet. För att dessa ska kunna behålla engagemanget krävs det att de upplever att de har en möjlighet att påverka vart partiet tar vägen, att det finns fungerande vägar för dem att göra sin röst hörd och att de kan påverka partiets inriktning.

Den möjlighet som finns till detta är att delta i diskussionerna på partiets medlemsmöte och där föra fram sina argument och hoppas på att man kan övertyga de andra medlemmarna.

I sin text för Rick ett långt resonemang om hur svårt det är att sätta sig in i vad som händer på medlemsmötet och att man inte ska behöva lägga en massa tid på att sätta sig in i saker innan man röstar. Han lägger väldigt mycket kraft på att illustrera hur besvärligt det är att sätta sig in i frågorna, och beskriver hur svårt det är. Budskapet är alltså underförstått “Bry dig inte om att försöka läsa debatten, för det är jättesvårt, Rösta som jag säger så slipper du det.”

OM den här taktiken att styra upp mötet fungerar, vad ger det för effekt på engagemanget och viljan att delta hos alla de aktivister som lägger ner tid på att faktiskt sätta sig in i frågorna och ta ett beslut utifrån vad som kommer fram i diskussionen? Aktivister som är nödvändiga för partiets fortlevnad?

Vad gör det då för diskussionerna och engagemanget om det blir betydelselöst att delta och diskutera på medlemsmötet för att Rick “bussar in” folk som röstar som han rekommenderar och följer hans underförstådda uppmaning att strunta i att titta på diskussionen? Vem kommer att bry sig om att delta i mötet i framtiden alls om diskussionerna där blir betydelselösa för utfallet av besluten?

I förlängningen: Vem ska bära ut valsedlar och agitera ifall aktivisterna känner att de ständigt blir överkörda av Rick och tröttnar?

Man kan och ska naturligtvis inte försöka “förbjuda” det här beteende, ens om det varit möjligt. Alla medlemmar har och ska ha rätt att rösta baserat på vilka grunder de själva vill, och vad Rick använder sina privata kanaler till är naturligtvis upp till honom.

Dock misstänker att Rick inte riktigt förstår vad det är han gamblar med: Partiet riskerar att falla ihop ifall de som faktiskt lägger ner allt jobb tröttnar på att inte få något inflytande över vart partiet tar vägen.

Till dig som läser Ricks blogginlägg och nyhetsbrev och förväntas agera på hans instruktioner vill jag säga: Visa lite stolthet, låt dig inte behandlas som röstboskap! Läs diskussionen på mötet, åtminstone så mycket att du kan ta ett självständiga beslut, så svårt är det inte. Det är bara när folk tänker själva som själva idén med demokrati fungerar.

//Valarbetare och aktivist sedan 2006