Då har voteringarna satt igång på Piratpartiets vårmöte och det kan kanske vara bra att få lite tips och tricks om hur det fungerar. Jag kommer i ett kommande inlägg att lägga upp min “önskelista” för olika motioner och nominerade kandidater, men i det här inlägget blir det mer praktiska tips och råd.

Först och främst: några har rapporterat att de stött på problem när de använt sig av Internet Explorer som webbläsare. Detta arbetas det på frenetiskt för att lösa, men om du har möjlighet så kan du med fördel använda dig av Mozilla Firefox vilken ska fungera utan problem.

Jag har dessutom noterat att när man tar en stund på sig att fundera, så kan forumet logga ut dig. Får du ett felmeddelande beror det antagligen på att du behöver logga in dig igen. (Här en liten guide för hur du kopplar ditt medlemsskap till ditt forumkonto.)

Voteringspass 1 började idag, den kommer att fortsätta tills på onsdag, 21.30 den fjärde maj. För att få en översikt över voteringspassen kan jag rekommendera denna google-kalender (klicka på fliken “vecka” för bättre översikt). Fyra voteringspass är schemalagda, med en möjlighet för en femte voteringsrunda om det behövs.

Anledningen till det är för att olika yrkanden i motioner behöver ställas mot varandra (även personvalen kommer att behöva flera omgångar, här kan du läsa lite om det om du vill), tills ett slutresultat vaskats fram. Till exempel har den motion (B12) jag publicerat här på min blogg mottagit ganska många ändringsyrkanden, och kommer att behöva vaskas igenom i flera omgångar. Jag kommer att gå in i detalj på den i min önskeliste-postning.

Nåväl, till själva röstningsprocessen (här är själva mötesforumet):

yrkanden

leftmenue1

1. Du hittar själva voteringarna i menyn till vänster (se bild t.v.) under rubrik “Pågår just nu”. Checkboxen vid själva yrkandet betyder att du röstar för det. Under finns det sen två ytterligare val – “avslag” och “avstår”. Avstår du så är det som att rösta blankt, avslag är avslag på själva yrkandet. (Se ovanstående bild.) Överstrukna yrkanden går ej att votera om.

Där finns också en automatiserad funktion — börjar du vid det första yrkandet, röstar, så hoppar den automatiskt till nästa yrkande när du klickat i ditt val.

(Du får en grön liten bock där du röstat och när du klickar på nästa motion i listan på bilden till vänster under rubriken “Pågår just nu”, så försvinner de voteringar du deltagit i och nästa hamnar överst.)

2. Under varje motions votering hittar du diskussion som förekommit, dvs, vad som sagts om motionen fram till voteringen. Vilka som yrkat bifall eller avslag.

I flera motioner handlar det emellertid om att ställa olika yrkanden mot varandra inför senare voteringar, då själva motionen ska bifallas eller förkastas. T.ex. kan du rösta på ett yrkande, som i en senare votering ställs mot avslag. Det handlar om att välja ut vilket yrkande som ska gå till den slutgiltiga omröstningen.

motyrkanden

I ovanstående bildexempel har alltså Anders Lindbäck och Johan mlg Karlsson gjort två olika förslag till yrkanden. Här handlar det om att välja det förslag man gillar, eller avstå från att rösta, genom att klicka “avstår”. När väl ett av yrkandena röstats fram, kommer det att ställas mot avslag i ett kommande voteringspass som i det första bildexemplet här ovanför.

Tveka inte att ställa frågor! Du kan göra det här under mitt inlägg, ställa frågor till mötespresidiet på vårmötesforumet, fråga på twitter under taggen #ppvm11, Facebook, eller helt enkelt hojta till någon i partiet du känner som säkert vill hjälpa dig tillrätta. Hittar du nåt fel i den här guiden, så hojta till så försöker jag justera det!