Jag tycker inte att Monica Greens (S) inlägg på Newsmill var skrattretande dåligt eller så. Jag förutsätter att hon drar andra slutsatser om mål och mening än jag gör, men det där med att det är svårt att förstå och hänga med i den digitala världen tycker jag hon har alldeles rätt i. Det är ju inte till de som redan kan, hon riktar det där till, antar jag.

Som flera konstaterat har hon inte riktigt pejl själv på saker hon uttalar sig kring, men det bevisar ju i sammanhanget egentligen inget annat än att hon har rätt. Folkbildning kan knappast ses som skadligt eller feltänkt. Även om nu IT-Titti känns som nåt som är som gjort att skojsa till det om.

Johan Westerholm noterade också att Monica Green pratat om att utrusta hemlösa med s.k. smart phones och verkar bli smått desperat vid tanken. Jag är lite osäker på vad han upplever är det dåliga med den idén, den är inte ny och har t.ex. genomförts i projektform i USA för att öka medvetenheten kring uteliggares situation.

Twitter har fyllts med raljanta kommentarer kring Monica Green och hennes IT-Titti och roligt som det är, skaver det lite, erkänningsvis. Jag är själv inte någon expert på “allt tekniskt” som sker, eller ens hur saker jag har i min hand fungerar. Det jag kan har jag lärt mig den hårda vägen — men faktiskt också, för att ett gäng “IT-Tittis” runt om varit ganska hjälpsamma och kommit med tips och tricks.

Avståndet mellan expertis och ingen kunskap alls är svindlande och i förlängningen behövs ett visst mått av tålamod dispenseras för att så många som möjligt ska få chansen att hänga med. Det handlar om fortbildning, sätta in användningen i vardagen på ett folkligt sätt som inte skrämmer bort nya användare, osv.

Men som sagt, bara för att jag har viss förståelse för (vad jag i alla fall tolkar som) andemeningen i texten innebär det såklart inte att vi drar samma slutsatser. Jag reagerade exempelvis på det här:

Just nu erbjuds vi en mängd spännande appar i våra smarta telefoner och i plattorna. Applikationerna för nytta och nöje utvecklas i ett rasande tempo. Det är både tillväxtfrämjande och bra för den enskilde individen. Men som alltid i en ny bransch följer barnsjukdomar, “hajpar” och en hel del onyttiga tjänster som förhoppningsvis försvinner. Det får ju till exempel inte vara så att små barn ska kunna köpa digitalt gödsel eller digitala jordgubbar för flera tusentalskronor på några minuter.

När man växer upp är verklighet och vardag full av “farliga saker”. Jag har ett ärr på tummen, t.ex. från när jag skar upp en apelsin som barn. När saker finns naturligt i ens omgivning och man vet vad det handlar om (folkbildning) så är det farliga sakerna hanterbara. Man gömmer knivarna så länge det behövs och klarar av gallskrikande barn med blodig tumme när de väl börjar lära sig. Det finns ett slags mellanläge där. Och något som lagstiftarna kanske inte behöver oroa sig för — det är inte ett samhällsproblem.

Däremot är det jättebra att lära varandra, såväl som av varandra, och jag hoppas att hon lär sig mer av efterföljande reaktioner än att folk är ohjälpsamma online. IT-Titti har gjort intryck. På sätt och vis, en IT-ansvarig i ett riksdagsparti som ofrivilligt skapar en mem det första hon gör, kan inte vara helt bortkastad. ;)

Uppdatering: IT-Tittis twitterkonto var tydligen Monica Green och hennes stabs lilla skämt med omvärlden, kan man läsa mer om på Makthavare.