Det händer ganska mycket inom området skola och utbildning nu för tiden även om det senaste skolkutspelet från Christer Björklund (FP) och Aftonbladets tidigare satsning indikerar motsatsen. Väldigt lite hittar egentligen ut till skolorna i dagsläget, men det kokar underifrån och saker är på gång. Bra ställen att hänga med för att få koll på debatt och framför allt visioner är hos Kristina Alexanderson och Richard Gatarski och på twitter kan du följa debatten via taggen #skollyftet.

Lite intressant är att medan politikerna är trögrörliga och strävar åt motsatt håll mot forskning och utveckling, passar andra på att mest bara göra saker de upplever behövs. Via Ylva hittar jag t.ex. till den här TED-föreläsningen av Salman Khan, skaparen av Khan Academy, ett helt nytt sätt att lägga upp undervisningen på med hjälp av videor på internet:

En annan som helt enkelt skapat en lösning själv, är den brittiske spelutvecklaren David Braben som tröttnade och satte ihop en billig dator för att komma bort från det passiva användandet av datorer och lära sig programmera dem. I syfte att sprida denna har han dragit igång Rasperry Pi Foundation.

Social kompetens är för övrigt ett sånt där uttryck som kan vara lite läskigt och Erik Helmersson har skrivit läsvärt om det i DN. Han påpekar hur social kompetens på något vis övertrumfar yrkeskompetens. Får associationer till mina funderingar kring hur vi i samhället tenderar att välja “antingen eller” alldeles för ofta.

Tipsa gärna om fler länkar kring utvecklingen av skola och pedagogik i kommentarsfältet! Det fokuseras rätt mycket på vad som är fel när det diskuteras, men jag kan inte skaka av mig känslan att det finns fler positiva visioner än vad som låtsas om.