Käpphästar är nog ganska besläktat med tvångstankar. För att börja med en oskyldig variant; som att det är TANKSTRECK dammit, inte divis som separerar bisatser. När jag skriver i wordpress har denna käpphäst yttrat sig så till den milda grad att jag slår två diviser (–) för att få till ett tankstreck.

Det är lite skojsigt när saker jag gör irriterar nån annans käpphäst. Jag och Mymlan med flera diskuterade nån gång på twitter om man skriver site, sajt eller nåt annat. Hemsida fick duga, sa jag då, men nånstans tog jag lätt på att det var så viktigt att “skriva rätt” — lätt för mig att tänka, det är ju inte min käpphäst.

(Hur uttalar man wifi förresten? vajfaj, vifi, vajfi, vifaj…? Borde inte den stavningen försvenskas också?)

För ögonblicket försöker jag klura ut hur jag ändrar så att det blir svenska citattecken i det här bloggtemat. Det har inte gått så långt att jag undviker att citera, men jag rynkar pannan varje gång jag ser ett uppånervänt, engelskt citattecken. Det är inte överst på min shitlist av saker att göra, men definitivt bland topp-fem-sakerna.

Sen till de lite tyngre doningarna: jag blir helt knäckt när folk inte säger “prosit” när jag nyst. Det är som att… nåt saknas. Eller när jag säger prosit till nån annan (och ja, det kan vara nån helt okänd människa på bussen) och den personen inte säger tack. Det kan ta en lång stund innan livet hamnar i synk igen. Det som gör det till en käpphäst är att jag inte kan låta bli att uppfostra andra som inte har den här (o)vanan.

Nåväl, är du en sån som har en “håll till höger på trottoaren”-käpphäst? Eller “stå till höger i rulltrappan”-käpphäst? Eller är du en sån där som STANNAR direkt efter rulltrappa eller innanför buss- och tunnelbanedörrar för att se dig omkring!? *tanken svindlar*

Här har du chansen att smitta oss andra med dina tvångs… jag menar käpphästar. Berätta om dina!

För övrigt: Hobbyhorse?