Rätt spännande är diskussionen som uppstått kring den här videon. De flesta verkar anse att det är en knäpp regel att inte få dansa eller pussas vid Jefferson Memorial i USA, men ändå framställs de som genomförde protesten ha gjort fel, av många. Erkänningsvis upplevde jag själv protesterna vara lite överdrivet dramatiska här och var. Jag kommer på mig själv att undra om ett brott mot en regel (som en protest kan ses som, vad det verkar) kan genomförasrätt sätt egentligen?

Jag menar, det är läskigt och känslosamt att bryta mot reglerna och det skapar motreaktioner, men det är ju poängen: hur annars visa hur knäpp en regel är? En känslomässig rundgång som kanske är värd att analysera nån gång, hur mycket är nån slags lydighets-reflex, när vi reagerar över att nån bryter mot reglerna. Dessutom, finns ett rätt sätt™ att protestera på föreställer jag mig att det snabbt skulle bli en byråkratiserad variant: “protestera här och på det här viset så arkiverar vi det“.

Får nog stå ut med dramat där, knäppa regler blir ju inte mindre knäppa för att man reflexmässigt tycker det är genant när andra tar ut svängarna.

Förresten; lite ironiskt är det allt att Thomas Jefferson som är den vars minnesplats händelsen utspelas på, var den som sa: “All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.” (Min översättning: “Allt tyranni behöver för att få fotfäste är att människor med rent samvete förblir tysta”.)