Missa inte dokumentären av Alex Gibney om Eliot Spitzer, guvernören i New York som riskerade (och förlorade) sin politiska makt genom att gå till prostituerade. Lite speciell timing, får man säga, att dokumentären dyker upp dessa dagar när det blåser upp damm kring svenska kungahuset.

Dokumentären fungerade lite som katalysator för att bringa lite ordning i den förvirring som jag känt om svenska kungen. Hur lätt det är att falla in i en smått förlåtande attityd och prata lite raljant om galanta damer eller så, trots att jag kanske borde vara upprörd över att skattepengar möjligen går till den typen av utsvävelser. Eller den där motsägelsefulla diskussionen om att kungen borde avgå, till förmån för prinsessan Viktoria, som jag inte riktigt förstått. Är det verkligen kungahuset man är intresserad av att bevara?

Det fanns många godbitar att förfasa sig över i Client 9 i alla fall. Särskilt intressant tyckte jag var att se hur politik inte ansågs handla om demokratiaspekter. En i och för sig rätt kul, men samtidigt läskig äldre herre, påstod till och med att det var ett tecken på hybris av en folkvald att försöka genomföra förändringar (underförstått) väljarna önskade se. Och hur de flesta verkade ha rätt skapliga bjälkar i ögonen.

Jag störde mig möjligen på att jag fick ett väldigt gott intryck av Spitzer, som inte skyller sitt fall på någon annan än sig själv. Inte pga honom, utan pga det dubbelmoraliska som pekas ut i dokumentären (hur vissa förlåts och andra får springa gatlopp). Jag inser att jag blir lite medskyldig till den sortens godtycklighet. Är det okej med olagliga sexuella utsvävelser så länge rätt person gör det, eller är det inte okej, ungefär. Samma regler borde gälla alla egentligen och min egna bjälke skaver lite obekvämt när jag blinkar.

Men se dokumentären själva, vettja. SVT Dox visar den fram till 30 juni så försök hinna se den innan dess. Här trailer: