Då testar jag en ny knapp här på bloggen (överst i högermenyn). Det är Google som lanserat en +1-funktion som påverkar sökresultaten utifrån ett socialt perspektiv. (Om du läser detta i rss-läsaren får du klicka in på bloggen om du är nyfiken.)

Har du ett google-konto (typ gmail och youtube) och är inloggad, kan du klicka på +1 för att rekommendera siten till andra. Om jag fattat saken rätt så påverkas mina sökresultat av vad mitt nätverk ansett om olika hemsidor. Google har alltså utvidgat sin hemliga algoritm, som avgjort hur sökresultat listats, med en social dimension.

Fortfarande är det så att man väljer att delta för att se +1-knappar vid själva sökresultaten. Men så småningom kommer det att slussas ut allmänt för alla med googlekonton, antar jag. Om du vill vara med och testa, kan du delta genom att klicka in dig på den här sidan, och kryssa i rutan.

Själv hade jag glömt bort att jag klickat i att jag ville delta i försöket, men har inte sett till några knappar vid några sökresultat alls, faktiskt. Nikke har emellertid en skärmdump som visar hur det i så fall ser ut när man googlar. (Jag avskriver inte SBS-syndromet, men behöver detektiva lite så får vi se.)

Jag kan i alla fall se vilka siter jag själv valt att plussa på, under min google-profil. Allteftersom det dyker upp knappar på siter så lär den listan bli längre. Jag valde att fliken skulle visas för att illustrera hur det ser ut, den är på default inte offentlig, du måste aktivt berätta att du vill att listan ska synas. Det är möjligt att jag ändrar tillbaka till privat lista så småningom.

Den här funktionen är nog inte helt problemfri ur ett kartläggningsperspektiv (som alltid med sociala medier). Här kan du läsa lite om deras sekretesspolicy kring +1.

Jag har själv inte gjort det; men det går även att integrera knappen med Analytics så att du kan se vilka och hur många som har rekommenderat din site. Jag kände lite tveko. Tanken slog mig dessutom, att det möjligen kan bli en känslomässig backlash, tänk om jag börjar ifrågasätta varför vissa INTE klickar! ;)

Vill du också ha en sån knapp på din hemsida? Då finns den att hämta här. Jag noterade att Johanna lagt in knappen vid varje inlägg, men nöjer mig så länge med att ha en i högermenyn, men kanske något för er andra om ni känner er sugna.

Uppdatering: Nu ligger knappen på varje inlägg “by popular demand” av Mumfi! ;)