Jag håller med Erik Rosén om att det faktiskt känns helt okej att betala för att slippa datalagringsdirektivet. Nåja, lite surt känns det, med tanke på att avloppsdirektivet, som vi bra mycket längre har undvikit att dra igenom i Sverige, men mig veterligen inte genererat några stämningar och böter.

Det är dessutom lite svårt att bli upprörd över bötessumman i sig. De hundratals miljoner som datalagringsdirektivet skulle kosta att implementera gör ändå att 43 miljoner känns som lite REA, 2,5 miljoner i månaden är ett kap både i praktik och princip.

På sistone har jag funderat ganska mycket över det där att väldigt många verkligen verkar ha gått på det där med att “om man inte har nåt att dölja så är det okej”. I min fundering kring indrivningen på Essingeleden verkar väldigt få tycka att det är oroväckande och det där uttrycket dyker upp överallt. Finns det möjligen nån slags gräns för vilka trafikpoliserna skulle kunna tänkas samarbeta med? Köar antipiratbyrån för privilegiet, månne? Varför ifrågasätts det inte i högre grad?

Glasdörrar på toaletten, någon? Nakna människor på gatorna nu när det är varmt? Alla döljer nåt! Det enda folk hjälper till med att påstå motsatsen är att få det att låta som att det man döljer är kriminellt. Låt oss en gång för alla inse att vi minsann visst vill och SKA dölja saker för varandra och inte minst för staten. Det är naturligt, det är till och med en förutsättning för att ha ett drägligt liv.

Om vi måste betala för det, ja, då får vi väl göra det. Även om det stinker ungefär lika illa som ur de där avloppen som vi slipper böta för. Det du gör via internet och din telefon är inte nödvändigtvis olagligt, eller vart du reser eller vilka du besökt som registrerats av staten — varför skulle det inte få vara privat?

Varför, varför, varför, i himmelens namn, vill du som påstår att du inte har nåt att dölja förbjuda dig själv från ditt alldeles egna privatliv, dina tankar, dina rättigheter? För du måste väl förstå nånstans, att det är din vardag det handlar om, ditt liv, ditt privatliv?

Och det är inte ens du som bestämmer kvaliteten på mjölet i din påse. Vet du ens vem det är som bestämmer om du är acceptabel eller inte? Eller vem som kommer att göra det?