Satt och surfade på youtube och ramlade över nedanstående klipp från ett underhållningsprogram — QI — ett frågesportsprogram som leds av Stephen Fry där kändisar tävlar mot varandra. I vilket fall som helst så är frågan “Var är en procent av amerikanska vuxna?”. Svaret och den efterföljande statistikuppräkningen var en riktig rysare.

Jag försökte att få tag i lite mer information kring detta och hittade en artikel där mer statistik fanns, tillsammans med lite problematiserande frågeställningar. Denna kanske är lite intressant att läsa i jämförelse med Per Gudmundssons smått skämmiga artikel om “överrepresentation” av invandrare i brottsstatistiken i Norge.

I bakhuvudet snurrar dessutom en krass fråga runt: När det finns all anledning att fundera över att samhällen mer eller mindre medvetet skapar stora problemgrupper, undrar jag så smått vilka grupper som skulle få ta över den rollen om han och andra lyckades med föresatsen att eliminera vissa nationaliteter ur närsamhället? Om nu ekonomin är beroende av social utstötning menar jag?

Ni vet hur det är, man har en grej i huvudet och plötsligt är det som att allt man ser har det temat: Obama-administrationen funderar på att dubbla straff för hackare, från tio till tjugo år istället. Det ska fungera som mer avskräckande för de alltmer sofistikerade, kommersiella attackerna säger de. Personligen är jag avskräckt redan vid tanken på fängelsestraff, men allt är relativt eller nåt.

Dessutom stötte jag på en artikel om en kille som sitter inne för att han vägrat ge ut sitt lösenord till en krypterad hårddisk. Visste jag inte bättre skulle jag kunna tro att det amerikanska fängelsesystemet försöker slå sig in på den digitala marknaden. ;) Okej, kanske inte sådär jätteroligt att skoja om, men vad tusan…