Det är inte utan att jag slås av kontrasten mellan folk och folk, när Littorins ip-adress skyddas av regeringen efter att Aftonbladet bett att få ut den pga säkerhetsaspekter. Vad hade hänt om tidningen anklagat Littorin för upphovsrättsbrott? Ipred tillåter ju bland annat att privata intressen får ut ip-adresser med en anklagelse endast som grund. Inte för att jag vill ge kvällstidningarna några idéer, men men.

Nej, rubriken har egentligen inget med inlägget att göra. Men jag skulle vilja att du funderar på varför du klickade in, när du (förhoppningsvis) läser resten av inlägget.

Upphovsrättsbrott är allvarliga saker numera, även om jag misstänker att det inte skulle sälja lika många lösnummer som sexchattande. Läser om den engelska killen som kan komma att utlämnas till amerikanska myndigheter för något som antagligen är lagligt i Storbritannien. Såna här typer av aktiviteter brukar importerats i nån form till Sverige så småningom.

Det där med att internet suddar bort alla landsgränser kanske inte måste innebära att vi alla blir underställda USA(s intressegrupper)? Bara undrar? Särskilt nu när de planerar att slänga youtube-användare i fängelse vid upphovsrättsbrott, finns det anledning att ifrågasätta om de verkligen ska vara facit för rättssäkerhet och lagstiftning.

Intressant nog kallas det här för “harmonisering — det handlar om att styra upp internet där upphovsrätt inte minst används som vapen för att montera ner tidigare självklara rättigheter, och används av EU, USA och inte minst Kina. Nyspråk används ogenerat nu för tiden och inte särskilt mycket motstånd får det. Varken från politiker eller media.

Det är ju inte sexchattande. Är det helt och hållet medias fel att det prioriteras så olika i rapporteringen — varför klickade du dig in till det här inlägget? Uppmärksamhet är hårdvaluta idag, en valuta du bidrar till och påverkar.

Jag vill inte påstå att det Littorin gjorde när han satt vid nån form av makt är helt oviktigt, det borde dock gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Är, om jämförelsen är i uppmärksamhet räknat, den ganska ruskiga undermineringen av rättssäkerhet och trygghet för medborgare helt oviktig? Är det inte dags att fundera över hur extremt långt upphovsrättsdebatten lett?

När en tidning inte kan få ut ip-uppgifter om en tidigare folkvald, men en amerikansk nöjesorganisation bara behöver be om det? För att inte tala om hur illa det ser ut att politikers privatliv ska skyddas, när FRA-lagar och datalagringsdirektiv reglerar bort våra.

Ganska osexigt och märkvärdigt ointressant, på nåt vis, trots att varenda en av oss står med byxorna nere idag på grund av detta. Det bekymrar mig att det inte problematiseras ur vidare perspektiv och diskuteras kring. Det bekymrar mig att det rasar in ogenomtänkt lagstiftning för att man inte förstår tekniken. Det bekymrar mig ännu mer att även fast man borde förstå och veta värdet av rättssäkerhet och privatliv så fortsätter man köra över det efter påtryckningar från särintressen.

Varför är inte det att sätta rikets säkerhet på spel, undrar jag?