En soldat la upp en youtubevideo där han ber Mila Kunis vara hans dejt på nån stor marinkårs-bal i november. Ivrigt påhejad av Justin Timberlake, tackade Mila ja till invitationen — och det dröjde inte länge förrän Justin själv blev tillfrågad (igen via youtube) om han kunde tänka sig att eskortera en annan soldat till balen, vilket han tackat ja till. Nu har det såklart rasslat in flera såna invitationer — här en riktad till Jennifer Aniston — men den kanske mest otippade är invitationen till Betty White, som säger sig älska män i uniform men tackar nej pga att hon gör annat det datumet.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Det borde väl upplevas tämligen svårt att tacka nej, egentligen, särskilt om media hoppar på och gör en grej av det. Lite “hållas gisslan under kändisskapet” eller nåt. Just i det här fallet vill ju ingen framstå inte stötta militärer som är redo att dö för en i krig, heller. Ett slags emotionell utpressning som leder till ofrivillig åsiktsredovisning eller nåt.

Samtidigt så är det ett ganska kul exempel på hur korta avstånden är nu för tiden mellan människor. Och det lite intressanta med att vi var och en är vår egna marknadsförare på nåt vis. De som ber kändisar om en dejt landar ju exempelvis i sitt egna kändisskap, får det tillräckligt med uppmärksamhet. Nåt som antagligen Betty Whites friare tog fasta på, eftersom han är en aspirerande rap-artist.

Offentliga frierier inför publik är inget nytt så det kanske är naturligt om det glider över i “fråga chans på” till och med, så småningom. Men det slår mig att allt fler utsätter sig för det offentliga utan att egentligen ha tagit ställning till det problematiska med att kunna hållas i gisslan på grund av sitt nyvunna kändisskap. För det frivilliga som är roligt är en sak, men det tilltvingade är en helt annan femma.

Nåväl, jag ser stora möjligheter med sånt här också. Att slänga upp invitationer till intervjuer eller frågestunder, som med tillräckligt många som är intresserade och pushar för det, kanske kan leda till riktigt intressanta grejer. Och det är nödvändigtvis inte tvång som driver nån att acceptera att ses och synas, det kan ju leda till att nån blir glad över att nån är intresserad, beroende på objekt.

Som sagt, lite kluven.

(Uppdatering; var tvungen att lägga in länk till den här videon som Linda Hamilton satt ihop, till rapparen som fick nobben av Betty White eftersom hon jättegärna vill gå på bal. Tack för tipset, Henrik!)