Polisanmälan gjordes på den skola i Göteborg pojken gick på. Det hela upptäcktes då skolans it-avdelning sett att 15-åringens dator, som skolan försett honom med, spridit virus. När pojken konfronterades under en lektion såg skolans personal att det fanns nedladdade filmer och att filmer höll på att spridas via fildelningstekniken bittorrent. Datorn beslagtogs och undersöktes, och man fann att så verkligen var fallet. Man kunde också konstatera att det enbart varit eleven i fråga som varit inloggad på datorn. Skolan valde att polisanmäla.

Vad ska jag säga som jag inte sagt hundratals gånger redan? Eller andra sagt så mycket bättre och så många gånger fler? Att vi sitter med de här skitlagarna när det gäller fildelning är helt rubbat. Är det nån mer än jag som får rysningar när ni läser citatet:

“Det är nästan så ung man kan vara och åtalas.”

Det är nästan så ung man kan vara och åtalas. Det säger Fredrik Ingblad, specialåklagaren för upphovsrättsfrågor som ska få domaren att utdöma straff till femtonåringen i nästa vecka. Det går liksom inte att säga något om Ingblad egentligen. Han gör ju bara sitt jobb.

Jag vet inte vilken skola det är och har inte tillgång till rektorns namn som tog beslutet att polisanmäla killen. Ja, alltså, beslut och beslut, det kan ju ha varit rektorns skyldighet att anmäla, till och med. I slutändan gjorde i alla fall hon/han bara sitt jobb.

Polisen, däremot behöver inte göra sitt jobb, berättar Reinfeldt som förklaring till sitt numera ökända svar “vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration” i valet 2006 på frågor om Ipred-lagarna. Reinfeldts jobb, tydligen, var att underlätta för den privata sektorn att få bedriva den här sortens polisiära verksamhet själva — för det är ju deras jobb.

Alla sköter sina jobb klanderfritt vad det verkar.

Under tiden dras en femtonåring inför rätta för något som egentligen inte borde vara olagligt. Det blir nog inte så roligt för honom att söka jobb i framtiden med en sån här plump i protokollet.

Behöver jag säga att det inte bara är vårt jobb utan vår förbannade skyldighet att förändra de här lagarna?