Jag introducerade den taggen för twitter för lite sen och även om nu taggar inte är nåt man kan bestämma över — de blir vad de blir — känns det som att jag kanske ska försöka förklara mig lite bättre om ambitionerna. Jag anser att den svenska politiska bloggsfären inte syns som en “egen” entitet, något som står på egna ben, vilket den förtjänar att göra.

Det man ser handlar oftast om reaktioner kring tidningsartiklar, vad som sagts på tv — för att den typen av bloggreaktioner är ju medierna mestadels rätt duktiga på att visa upp. Det visar en bloggsfär på mediernas villkor. Jag tycker det är helt okej ska sägas, det måste till och med finnas en sån dimension, men jag saknar ett sätt att se flödet där bloggare själva är i fokus.

Min fundering handlar mest om att det flöde som existerar i den svenska politiska bloggsfären förtjänar att synas på egna meriter — också. Tidigare hade jag knuff.se som en sådan kanal — politometern.se gör också ett bra arbete på den fronten. Men det är lite som att svänga av E4:an i praktisk mening.

Jag kände ett behov av att hitta grejerna, se flödet, på den plats jag själv och många andra hänger. Jag vill ha en kolumn i tweetdeck för svenska politiska bloggare och se aktiviteten, jäms med all annan diskussion och aktivitet som jag följer för stunden. Om det funkar för Idol, varför inte för svenssons politiska frågeställningar?

Den svenska politiska bloggsfären är liksom inte något som händer “nån annanstans”, vi finns ju där, men syns inte särskilt tydligt. Om det är något andra saknar också, så kan det ta fart. Om inte, så finns det ju andra vägar. Jag hoppas i alla fall att de som skriver nåt politiskt inlägg i sin blogg, taggar det med #svpbs när de länkar till inlägget på twitter. Så fler kan se det.

Allt som skrivs om politik i bloggosfären handlar nödvändigtvis inte om pinfärska nyheter som diskuteras i media, är vad jag menar, och det har börjat bli allt svårare att se det. Bloggsfären har både marginaliserats och strömlinjeformats på samma gång.

Just nu är det lätt att tro att folk bara sitter och funderar på vad tidningar skrivit eller vad de sett på tv. Även om det som sagt är helt okej, blir det svårare för det som inte handlar om det att synas. För mig personligen är det lite småviktigt att “se” vad som händer bland bloggarna också, vad de skriver om. Tidningarnas innehåll vet jag redan.