Vänster-höger-vänster. Jag blir lite full i skratt när jag tänker på att jag mellan varven dödförklarat de begreppen inom politiken. (I alla fall som ideologiskt tydliga riktningar betraktat, blivit mer lagfärger på nåt vis, i mina ögon.)

Men jag garvar, för jag kan bli lite trött på hur saker jag gillar och engagerar mig i blir dödförklarade ibland, pottan kallar kastrullen svart eller hur det där uttrycket går. Piratpartiet, till exempel, lever och har hälsan, trots regelbundna uttalanden om motsatsen och internationellt sett har det börjat ta fart ordentligt.

Vänster-höger lever fortfarande kvar som begrepp och vad det egentligen innebär är en riktig luring, emellertid. Som Steelneck skriver under Rasmus Fleischers inlägg (läs gärna både inlägg och diskussion):

Vänster och höger är något som hör industrisamhället till, starkt förknippat med internationalen och alla de politiska strömningar med roten i den industriella revolutionen. Det här är en ny samhällsrevolution, nya problem som kräver nya lösningar, de gamla kartorna duger inte längre att navigera efter. Det blir bara fel så fort höger/vänster skalan (kartan) plockas fram. Just nu ser det snarare ut som att en tvådimensionell skala bör gå mellan liberal och auktoritär, men det är nog bara som det ser ut just nu, på djupet handlar det om saker vi inte riktigt har namn på ännu, eller att betydelsen av gamla namn ännu inte förändrats nog för att kunna appliceras på de nya problemställningarna och skiljelinjerna.

Jag tycker det ligger mycket i det. Själv har jag genomgått en resa för vad jag associerat till ordet “liberalism”, till exempel. Vi som har åsikter dessa dagar om huruvida något är vänster eller höger, sitter på sätt och vis kvar i något gammalt som vi i praktiken är på väg bort ifrån. Om begreppen överlever och blir något annat, eller om det blir helt nya begrepp, får den som lever se.

Det är i alla fall vad jag tänker, hur tänker du?