Igår fick jag flera gånger anledning att säga “men… hur menar dom nu?”. Det var såklart Gamex som inspirerade till det. Björn Wengse lät Piratpartiets Anna Troberg förstå att partiet inte var välkomna till spelmässan, när allt kom omkring. Två dagar före mässans start.

Vi bokade monter först efter ett par tre månaders säljtjat från mässan. Vi betalade montern. Vi lovades föreläsningstid. Vi erbjöds att köpa dyr reklam och billiga hotellrum och annat som hör mässor till. Vi står listade som deltagare på Gamex tunnelbanereklam. Men, vi är inte längre välkomna. [Anna Troberg]

Jag upplevde det inte som en tankevurpa att förstå det som att Björn Wengse fått påtryckningar nånstans ifrån. Vi lever ju i en sån tid, och nu får ni ursäkta om jag låter lite populistisk, men det är ett faktum att det finns stora pengar bland lobbyorganisationerna som läggs för att motverka den samhällsutveckling som allt fler börjar inse är den mest positiva och verklighetsförankrade.

Såklart har han fått påtryckningar utifrån och det är lika självklart att det är därför som ursäkterna och anledningarna är så lama att jag nästan sitter här och skrattar med skräckblandad förtjusning när jag läser det. Förutom när jag läser kommentarer från honom som indikerar att han vill låta personalen falla på svärdet. Det är riktigt sinistert, och tillåt mig säga det, fegt, att välja att göra så.

Att Gamex använde Piratpartiet i sin annonskampanj tidigare i tunnelbanan indikerar dessutom för mig att det inte var en överraskning för Wengse att PP skulle finnas på plats. Jag kan inte tänka mig att något företag nånsin skulle publicera kampanjer ledningen inte godkänt. Sånt händer inte. Och särskilt inte ett ansvar som läggs över på nyanställda.

Visst, vi skulle kunna bortse från det faktum att de själva stött på Piratpartiet och försökt få dit dom. Vi kan väl för sakens skull också acceptera att, hur idiotiskt eller inkonsekvent det än är, låta andra organisationer med politiska agendor får vara kvar på plats — hej liksom, det är Gamex fest och de får väl gråta om de vill. (Jag noterar t.ex. att organisationen “Dataspelsbranchen” ligger med, vars vara är politiska budskap och opinionsbildning sist jag kollade. Gamex är inte opolitiskt, de har mest bara valt en politik att representera.)

Men Wengses senaste uttalande till SVT tar nog kakan av alla konstiga saker som jag hört sägas om Piratpartiet genom åren:

Syftet med mässan att att stimulera till gaming, spel, och vi befarar att Piratpartiet skulle kunna motverka detta syfte, säger Björn Wengse som fattade beslutet om att utesluta Piratpartiet.

Det känns stort på nåt vis att bli anklagad för att motverka stimulans till gaming och spel. Med tanke på all mytbildning som sker för att utmåla oss till demoner är det kanske inte nåt jag borde bli överraskad av. Men det blev jag.

Ung Pirat bjussar i alla fall på inträde för de tjugo första som kommer med en PP-t-shirt på sig. För vad än Björn Wengse fått för sig i sin kallfotade panik de här senaste dagarna så finns det en hel del spelfans och tillika pirater som skulle älska att strosa runt på mässan, så ta chansen vettja.