Med anledning av #SOPA — lagen som aldrig borde fått komma så långt — efterlyste Mikael Nilsson en logga av typen “Rör inte mitt youtube”. Nu hade jag inte möjlighet att göra något sådant, men jag tänkte att jag ändå kunde ta ett foto lite snabbt och lägga upp som sa det som behövde sägas.

Varför ska vi bråka om SOPA? Jag försökte mig på en genomgång härom dagen. Men ska man bara läsa en enda inlaga är det Kjell Häglunds välskrivna artikel som gäller.

Nu är det hög tid att försjunka lite extra i alla musiknostalgiska Youtubelänkar i ditt Facebookflöde eller på Twitter, alla dessa gamla klipp från konserter och suddigt videobandade tv-shower från forna decennier med klassiska eller bortglömda artister. Ty de kommer att försvinna.

Tyvärr är det bara att konstatera att det finns ganska lite skrivet i ämnet — min blogg och andra har tagit upp problemet, men det räcker inte. De som som hade behövt läsa in och förstå ämnet ordentligt har tappat bollen nånstans på vägen, om de nånsin hade den. Jack Werner skriver:

[..]men tydligt är att genom dumhet, lathet och girighet förstör människan just nu sina möjligheter att fritt betrakta sin värld. Överallt i allmänhet, i copyright- och miljöförstöringssammanhang i synnerhet. På detta sätt skär vi ner våra möjligheter att uppskatta världens små gömda skatter i en tid då de kunde vara tydligare än någonsin. Vi förblindar oss själva från den stora bilden. Och den största ironin ligger i att vi inte ens ser det.

Ta ett foto, skriv en trudelutt, sprid länkarna om detta. Dra i ett aldrig så litet strå för att skapa möjligheterna till en stack. För det hjälper att prata om detta, det får vi inte minst exempel på när vi läser om EU-kommissionären Neelie Kroes, som är ansvarig för IT-frågor i EU, upplevelse av upphovsrättslagstiftningen som slagit fel:

“And for this we need flexibility in the system, not the straitjacket of a single model. The platforms, channels and business models by which content is produced, distributed and used can be as varied and innovative as the content itself.”