Det blev så mycket elände som jag kände att jag behövde uppmärksamma, att jag blev helt sänkt. Så jag vände mig till twitter och google+ för input för saker som ger en hopp om mänskligheten. Och bara att få några tankar, tips och funderingar var rejält upplyftande. Så här kommer lite eländiga rapporter från vår samtid, uppblandat med underbara människors tips och uppmuntran, för balansens skull.

***

Ni missade väl inte Reportrar utan gränsers inlägg, om att Alliansen med Beatrice Ask i spetsen öppnar för total övervakning? Att få rätt i saker brukar generellt sett vara förenat med viss belåtenhet, men det här är inte ett sånt tillfälle.

***

Christer Jansson – Om jag får försöka muntra upp dig lite så tycker jag att det börjar röra sig lite i leden igen. Folk (inom partiet) börjar prata, träffas, röra runt, och det känns öppet och konstruktivt. Om du är riktigt snäll kan du få vinna i wordfeud. :P (G+)

***

Sen är det det där med finanserna. Det krackelerar över hela Europa och samtidigt som vi mentalt förbereder oss för att saker och ting kommer att bli värre — mycket värre, ska vi hantera närmast ohemul girighet.

***

***

I USA — det stora landet i väst som alltid försvarat det fria ordet ser vi oroväckande tecken på en fundamental förändring som skett nånstans på vägen. I flera stater vill man inte att polisiära övergrepp ska dokumenteras och det försöks förbjudas varstans. En federal domstol har till och med fått bedöma att det visst är lagligt att filma, en grundläggande rättighet bland så många andra som plötsligt ifrågasätts.

***

***

Kultur drivs mot en fålla där några få vill äga i princip allt. Och skapande används som en hävstång för att få till censur och bromsa utveckling och kunskap. I alla fall för den breda massan, inte nödvändigtvis för sig själva.

***

Myrigt.

***

Det ökande antalet rasistiska strömningar i samhället, så sorgligt och samtidigt fint beskrivet av Orrenius i dagens DN. Allt är “utlänningars fel” och tongångarna är väldigt snarlika de vi hört tidigare historiskt. Jag är så trött på allt hat, särskilt när vi har så många förutsättningar för att inte behöva ta till det.

***

***

Vårt västerländska samhälle är i gungning och jag vet inte riktigt hur man agerar motvikt innan det slår över. Jag skänker emellanåt en och annan tanke åt de som ber oss om hjälp och stöd i sin kamp om att få till demokrati och upprätthållande av mänskliga rättigheter.

***

***

Allt du och jag kan göra som individer är att försöka leva som vi lär, undvika att vara hatiska, hur illa berörd jag än blir av utspel från såna som Katrin Zytomierska. Ni vet, hon som känner sig äga en människa för att hon upplevt sig vara en “snäll arbetsgivare”.

***

 

Tack alla som twittrade och kommenterade. Från hjärtat.