Trots julstök och en rätt hög stressfaktor upplevde jag det som ganska viktigt att prioritera att flytta mina domänadresser som jag köpt av Godaddy. Detta för att det amerikanska företaget stöttar SOPA — Stop Online Piracy Act. Jag passade på att, via supporten, låta dem förstå varför jag gjorde det här valet.

Detta för att om vi inte gör det, innebär det att vi riskerar signalera att vi håller med om att SOPA är en bra lag. Det kan man läsa hos arstechnica – som även rapporterar om en aktion som dragits igång på Reddit.

GoDaddy seems unimpressed by the boycott so far. They made the following statement to Ars Technica: “Go Daddy has received some emails that appear to stem from the boycott prompt, but we have not seen any impact to our business. We understand there are many differing opinions on the SOPA regulations.”

Jag fick ett svar från Godaddy där de noterade de att har över 50 miljoner domäner registrerade hos sig, och länkade sedan till ett långt förklarande inlägg där de inledningsvis säger ungefär samma sak. Att de har över 50 miljoner domäner registrerade, alltså. (Samt betalda lobbyister i Washington, no less.) Eftersom jag bara lyfte bort mesiga fyra domäner från dem, kan det ju tyckas vara en larvig sak av mig att göra, ungefär, förstår jag det som. Så här avslutar de inlägget:

The purpose of this legislation is to target foreign sites that are stealing U.S. property. No one is arguing that the purpose is invalid or unjust. If the mechanisms by which we get there need to be tweaked, then let’s have that discussion. Let’s stop with the hyperbole and get down to the brass tacks. We need to find a way to preserve American ingenuity. Starting from a place of common ground will allow us to have the conversation about how best to achieve those goals. SOPA is a needed tool to get the ball moving. As President Clinton has said, there’s nothing wrong with America that can’t be cured by what’s right about America. So, let’s get to it – together.

Det är inte utan att jag slås av ironin att ett företag i sina förklaringar till varför de gillar SOPA anger “stöld” som anledning, när de agerar i mitt namn för domäner som jag köpt och väl äger..? Nu får mina domäner bo hos Loopia ett tag framöver.

Jag är inte ensam, det finns de som kan tänka sig att flytta tusentals domäner på en och samma  gång. Många bäckar små, är relevant i det här fallet, så har du nån domän där så fundera gärna på att göra samma sak. Låt dem dessutom gärna veta, i så fall, varför du gör det. Eftersom de viftar bort det som sagts hittills, är det nog säkrast att vara tydlig. (Har du inte domäner där, hjälp till att sprida budskapet ändå.) Den 29 december har blivit utnämnd till stora bojkottdagen av Godaddy.

Hela argumentationen bakom lagar och regleringar som SOPA baseras på falsk retorik. Det skulle vara humor om det inte var så tragiskt, att se hur ett inlägg på SVT Debatt av Anna Troberg rubricerades, som ett exempel på resultat som mytspridningen kring fildelning skapar. Allt hon tipsar om är fullständigt lagligt, men SVT rubricerar det som piratkopiering.

Upphovsrättslobbyn ljuger och de skiter i det. Det finns inget snyggare sätt att säga det på. Varje missförstånd de skapar med hjälp av massiva pr-kampanjer som är till nackdel för samhället, är en vinst för den lobbyn.

Uppdatering; Godaddy har nu reagerat på bojkotten, och säger sig ta tillbaka sitt stöd till SOPA-lagen, men vidhåller att de kommer att fortsätta stötta arbetet för att hitta vägar för ett “bättre fungerande internet”, ungefär. De har tagit bort inlägget där de stöttar förslaget.