Demokrati är ett ord som kräver sin definition, den ser inte likadan ut överallt i världen och den upplevs behöva ha olika egenskaper för att få kallas just det, beroende på var du befinner dig.

Jag skulle vilja få lite information från dig, du som emellanåt använder dig av ordet “demokrati” i olika sammanhang. Vad innebär demokrati för dig? Varför ställer jag nu den här frågan, undrar du. Tror att det kan bero på nån slags kommunikativ miss i grund och botten, men väldigt ofta upplever jag demokratiintresserade vill… ptjaa… hoppa över demokratiska processer, förvånande nog?

“Ni snackar ju bara”, läser jag både som kritik av mig och mitt politiska engagemang såväl som till andra partier, mellan varven. Hmmm, ja..? Det är ju det som är grejen? Hur ska det över huvud taget gå att utveckla demokratiska metoder utan (föralldel emellanåt ap-tråkiga) diskussioner? Vad missar jag?

Jag har kallat det att vara fascism-enabler, en slags omedveten möjliggörande av odemokratiska metoder, oftast kantat av goda viljor. (Krångelmening, men jag hoppas ni fattar.) Ibland låter det mer som man vill rösta fram en godhjärtat diktator än satsa på demokrati. Och det får man väl tycka om man vill, men om nu grundargumentationen är att demokrati i sig är viktigt?

Nu är du kanske inte en sån som efterlyser starka ledare som vi ska stötta utan att ifrågasätta, i ett sånt fall är problematiken jag försöker föra fram någorlunda tydlig. Mindre tydlig, men inte ett dugg mindre bekymmersamt, är det när folk upplever det som jobbigt att saker ska pratas om.

Demokrati, för mig, kräver prat. En hel jävla massa prat. Och frågor. Och sen lite mer prat. Lite ledsen att behöva säga det, jag tycker dessutom att det är vår förbannade skyldighet att delta i samtalen mellan varven till och med, om vi anser att demokrati viktigt.

Sen kan det vara ett ytterligare symptom av “nånannanismen”, “livspusslet” och varför inte en släng av lagmentalitet nånstans där i skrymslena. Många bäckar små, antagligen. Men oavsett förklaring så är det inte en bra grogrund för demokratisk utveckling, som jag ser det, när det landar i att ta politiska genvägar.

Jag vill i alla fall inte bli eller vara en fascist-enabler. Frågan är hur jag undviker det när tålamodet tryter. Jag tänker att jag behöver definiera vad demokrati är och vilket slags arbete och engagemang det kräver. Jag vill därför be dig att du sätter dig ner och funderar ordentligt på vad det betyder och sen berätta för mig och andra. Om det är svårt att formulera det själv, peka på nån som redan sagt något bra som du ställer dig bakom. Om demokrati, alltså, demokratiska värderingar, vad som samhället behöver.

Tack för hjälpen!