Min lista av sidor som sorterar under “nyheter” ser inte längre ut som den gjorde för, säg, fem-sex år sedan. Idag trängs gammelmedia med nymedia och communities som jag besöker för att få lite tips om vad som händer runtom i världen. Intressant nog har jag oftast läst, sett och hört talas om grejer innan de landar på tidningarnas hemsidor.

En annan sak som påminner om att saker inte är som förr, är att filmer och länktips jag själv pushat för i nån kanal, hamnar i tidningarna. Eller det där med att sitta och blogga om funderingar och sen hitta krönikor och dylikt som “spinner vidare” på det jag skrivit om. Inte för att de läst mig, utan för att det som antagligen påverkat mig till funderingarna, påverkar andra.

Ibland känner jag mig som en slags redaktör, som hjälpt till att sålla i informationsflödet och underlättat för både för media och vanliga svenssons. Jag både är flödet, bidrar till  det, och tar del av det. En märklig och mäktig känsla.

Ett exempel på informationsflödet och behovet att att få hjälp med att sålla i det är den här tidningen som skapats av användare på Reddit. Det är en underbar produkt, helt gjord av frivilliga krafter och kan laddas ner gratis. Där har de plockat russin ur Reddits enorma kaka, bilder, historier, intervjuer, tips och råd.

Samtidigt som vi har debatten med hur vi räddar papperstidningar, uppstår det i andra kanaler behov av att få hjälp att tratta ner information i ett mer koncentrerat format. Och folk tar initiativ och gör det med egna förutsättningar.

En nyhet är inte en nyhet längre, kan jag känna rätt ofta. Det finns så mycket av den varan att det är uttolkaren och kommentatören av den som skapar mervärde och gör det intressant. Och det handlar inte om en person — nej, helst vill jag kunna se och läsa vad flera av mina favoriter har att säga om samma ämne, och de får gärna vara oense. På det viset täcker jag mer mark i en fråga och känner mig berikad.

Jag både uppmuntras och förskräcks av det där med att “alla pratar om samma sak” mellan varven. Och ett nutida problem är att hitta nyhetskanaler där jag samtidigt får bredd på en specifik nyhet som jag får tillgång till smalare saker. Som jag kanske kan hjälpa till att lyfta till ett bredare skikt.

Mina föräldrar köpte både Aftonbladet och Expressen när jag var barn. För breddens skull, sa de. Själv funderar jag på hur jag ska hitta bästa mixen — för det smalas skull.