Trots flera års tjat om ACTA är det en lite doldisgrej bland folk. Kanske för att avtalet förhandlas fram i hemlighet, kanske för att ämnet i sig till synes verkar ganska svårt att ta in.

När jag tipsade om den här filmen till några kompisar, sa en att “det är nog svårt för den som inte är insatt att förstå det där”. Det ligger kanske något i det — många gånger tar jag och andra saker för självklart, att det är så himla lätt att förstå. Flera av oss glömmer bort att vårt mångåriga engagemang och ältande i de här frågorna ger oss ett försprång som ibland är svårt att överbrygga.

.

Jag skulle ur den synvinkeln vilja att de av er som tycker det här är allvarligt och behöver belysas, att tipsa era mindre insatta vänner om nån av dessa filmer, exempelvis. Var gärna noggrann med att säga att om de inte förstår allvaret, eller på annat sätt inte riktigt greppar själva konceptet, att de får fråga dig så kommer du att förklara efter bästa förmåga.

.

Jag tror att det enda sättet som funkar är tålmodiga vänner som vill att man ska förstå — inte bara “tycka rätt” som det är lätt att fokus låter som ibland. Kanske ligger det även lite svårighet att peka på kopplingen mellan demokratiska frågeställningar och fildelning, eftersom de flesta upplever det sistnämnda vara en skitfråga. Kanske gör det att kringproblemen också framstår som oviktiga då? Jag vet inte.

Men EU har trots löften om öppen process fortsatt förhandla bakom lyckta dörrar. ACTA är ett handelsavtal som tar vid, där SOPA och PIPA misslyckats drivas igenom. Det är en spärreld som bedrivs mot internet, där helgardering gäller från en penningstark lobby, som inte ens drar sig för att offentligt bli irriterade när de inte får igenom den lagstiftning de upplever sig ha köpt.

.

Jag gillar inte att överdramatisera saker. Tvärtom egentligen — jag gillar att hitta nån slags balans mellan egen tydlighet och frihet för andra att fortsätta tycka det de vill. Men jag inser att det inte riktigt går att hålla den balansen när det handlar om de här frågorna. “Den här lagen kommer att sänka nätet!” Ett utrop som antagligen liknar vargen kommer, men som tyvärr är lika sann varje gång det hörs.

Det genomförs konsekvent olika försök att göra om internet till ett slags kabel-tv, där några få stora konglomerat får pax på problemformuleringarna i samhället: Det de tycker, kommer framstå vara det alla tycker, får de igenom bara ett eller två av sina förslag. Kontakta gärna dina representanter i EU-parlamentet och tala om för dem vad du tycker om detta.

(Uppdatering: Här en artikel med tillhörande video, som är mkt läsvärt också, angående hur det inte finns utrymme att slappna av efter SOPA och PIPA.)