Det blev lite konstigt i mitt förra inlägg. Några kommenterade att “jomen visst finns hela avtalet ute”, efter min trötta kommentar om “kan vi nu få veta innehållet”, i och med nyheten om att ACTA-avtalet var underskrivet. Jag blev jätteförvånad, minst sagt.

Under hela den tid jag läst och följt turerna kring ACTA så hade jag (och andra) aldrig förstått det. Lite pinsamt tänkte jag sen, jösses vad dåligt av mig, ungefär. Det är kanske rent sakligt inte en jättestor detalj, avtalet suger på längden och tvären, visst, men kändes ändå helt bisarrt att jag hade kunnat missa det.

Allt jag hade läst hade ju gått ut på att dokumenten hemlighölls, tänkte jag, och det står till och med i informationsmaterialet (om man läser fel) som EDRi gett ut. Jag drog helt enkelt iväg ett mail till dem för att höra efter vad det betydde och fick en förklaring.

I de fall tvetydigheter, oklarheter eller vaga formuleringar finns i ett dokument, så brukar man använda sig av tidigare versioner av förhandlingsdokumenten för att få en grundläggande tanke bakom.

Nu råkar ACTA-avtalet vara nedlusat med vaga formuleringar, så flera organisationer har bett om att få tillgång till tidigare förhandlingsdokument för att kunna reda ut dessa. Det har alltså de som förhandlat fram ACTA förvägrat alla. Dessa kommer antagligen inte att finnas tillgängliga förrän avtalet ev. ratificerats.

När vi som följt svårigheterna som exempelvis EFF och KEI haft för att få tillgång till dokumenten har det alltså handlat om bakgrundsdokument för att förklara oklarheter i den version som finns ute redan.

Jag lärde mig nått nytt idag, i alla fall, alltid nåt. Samtidigt som jag blir lite trött i mössan av alla juridiska och byråkratiska loopar. Det finns massvis med saker om den här processen som vi behöver “veta”. Information som inte alltid förmedlas frivilligt, och dessutom är ganska svår att förstå mellan varven.

På sätt och vis är det inte rättvist att jag sitter här och känner mig generad för att ha missat en grej, när hela processen är designad för att man ska missa det som medborgare. Men, nu är det så, jag känner mig generad och ber alla om ursäkt för att ha missat den detaljen.